Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

istiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı Gerçekleştirildi

ilçemizde istiklal Marşı'nın kabul edilişinin 99. yıldönümü ve Şair Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenlendi. istiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı 12 Mart 2020 Perşembe günü Saat 10:30'da Şehit Öğretmen Mehmet Birol Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çok Amaçlı Salonunda yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2020 08:45
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2020 08:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
istiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı Gerçekleştirildi

Sertkan YILMAZ

    Programa ilçemiz Kaymakamı Neslihan Kısa, ilçe Jandarma Komutanı J. Teğ Ömer Çıngı, ilçe Belediye Başkan Vekili Ferudun Can, ilçe Emniyet Müdür Vekili Fatih Nazif Özbay, ilçe  Milli Eğitim Müdürü Özkan Fidan, Daire Amirleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Protokol üyeleri, Okul Müdürleri, veliler ve  öğrenci gruplarının katılımları vardı.
    Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından günün anlam ve öne-mini  belirten konuşmayı Şahika Erkurt Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ufuk Alkan yaptı. 
    Şahika Erkurt Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ufuk Alkan konuşmasında, “Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkan Vekilim, Sayın Protokol Üyeleri ve Kıymetli Ha-zirûn, 
    Milletlerin tarihlerine bakıldığında farklı dönemlerde farklı alanlarda dünyaya adını duyuracak insanlar ortaya çıkmıştır. Mehmet Akif de bunlardan biridir.  Mehmet Akif'i tarif etmek için Akif'i ve şiirlerini yaşamak gerekmektedir. 
    Akif, öncelikle bir şairdir, fakat bu ana kimliğinin yanı sıra onun veterinerlik, devlet adamlığı, bilim insanlığı, Teşkilat-ı Mahsusa adına görev yapmak gibi resmî yönleri de vardır. Bu durum, Akif'in, halkla iç içe olmasına hiçbir zaman engel olmamış ve o, her halükarda sivil kişiliği ile öne çıkmıştır.
    Akif, halkının sıkıntılarını yüreğinde hisseden içli bir insan ve merhametli bir bireydir de. O, bütün bilgi ve birikimini içinden çıktığı ve kendisini de ayrılmaz bir parçası olarak gördüğü milleti için kullanmıştır. Bu yüzden o-nu bazen bir cami kürsüsünde insanları aydınlatırken, bazen at sırtında bir cepheden başka bir cepheye giderken, bazen de elinde kalem sabahlara kadar yazarken görürüz.
    Milli Mücadele yılları; Ankara'dan Heyet-i Temsiliyye adına gelen davet üzerine 12 yaşındaki büyük oğlu Mehmet Emin'i  de yanına alan Akif, Millî Mücadele'ye destek vermek için  Büyük Millet Meclisi'nin açılışının er-tesi günü olan 24 Nisan 1920'de Ankara'ya varır. Kendisine daha önce “Millî Mücadele'nin manevî lideri” sıfatı verilen Akif'in Ankara'ya varması “Hâkimiyet-i Milliye” gazete-sinde duyurulur. 9 Mayıs 1920'de TBMM'ye Burdur milletvekili olarak katılır. Akif, şehir-lerde kasabalarda köylerde halka ve değişik cephelerde düşmana karşı savaşan mehmetçiklere Milli Mücadele'yi teşvik edici konuşmalar yapar. Daha sonra tekrar Ankara'ya gelen Akif, Milli Mücadele Anadolu'da tüm hararetiyle devam ettiği dönemde , Taceddin Dergahı'na yerleşir ve bu sırada yazdığı şiir, 12 Mart 1921 de “istiklâl Marşı” olarak kabul edilir.
    Mehmet Akif''teki "milli şuur", istiklal Marşı'nda zirvedir. Mehmet  Akif; bütün benliğini âdeta bu şiire aktarmıştır. O bu şiirle hem Türk milletinin hem de Türk milletine mensubiyetin sadece fikri planda değil, hissi bir gönül bağlılığının da takdimini yapmıştır.
    istiklâl Marşı'ndaki, "ben"ler ve "ben'i" çağrıştıran her kelime, hiç şüphesiz ki, Mehmet Akif'in nezdinde, Türk milletinin her ferdi ve Türk milletinin kendisidir.
    istiklâl Marşı; Türk'ün millî hüviyetini ortaya koyan bir şahlanış destanıdır. Tarihî- içtimaı ve kültürel bütünlük içerisinde, Türk milletinin maddi ve manevi varlığının en güzel gösterim biçimidir.  
        istiklal Marşı'nda geçen bazı kelime ve tabirler, bize, Akif'in millî hassasiyetini ve “millî şuurun esasını ifade için yeterlidir: " Hak, millet, istiklâl, ırk, bayrak, yurt, şehit ve hürriyet" bu hususta anahtar kelimelerdir. Bu kelimeler, istiklal Marşı'nın özü olarak, âdeta son iki mısrada daha da vurgulanmıştır.
        "Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet, /Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl."
    Mehmet Akif'in kaleme aldığı ve Türk Milletine armağan ettiği istiklal Marşımızın kabulünün  99. Sene-i devriyesinde  Milli Şairimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.”dedi.
    Ardından program Mehmet Akif Er-soy'un hayatını anlatan kısa video gösterimi, Şahika Erkurt Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu “istiklale Doğru” adlı kısa tiyatro gösterisi ile devam etti.ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Hakkın Sesi Mehmet Akif ” temalı Liseler arası Safahat'tan bir şiir okuma yarışmasında ilçe birincisi olan Şahika Erkurt Anadolu Lisesi öğrencilerinden Karseli Celan ı şiirini okumasının ardından program ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Hakkın Sesi Mehmet Akif ” temalı ilkokullar ve ortaokullar arası istiklal Marşı'nı Güzel Okuma; Liseler arası Mehmet Akif Ersoy’un “Safahat” adlı eserinden şiir okuma yarışmasında , dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve oratoryo ile program sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.