Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel Hasat Sezonunu Değerlendirdi

Buğday, tarla bitkileri içerisinde Türkiye'nin en çok üretilen ve tüketilen tarım ürünü. Hububat ekim alanlarının yaklaşık yüzde 68'ini oluşturuyor ve artan nüfus ile birlikte talep de aynı oranda artıyor. Bitkisel üretim içinde bu denli öneme sahip buğdayın ekiminden tüketim aşamasına gelene kadar geçirdiği süreçte her adım büyük özen gerektiren buğday hasadının sonuna yaklaşıyoruz.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2020 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2020 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel  Hasat Sezonunu Değerlendirdi

Nilay YILMAZ

    Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel bölgemizde yağan sağanak yağmurların bazı olumsuz etkilerine rağmen buğday hasat sezonunun sonuna yaklaşıldığını belirtti. Rekoltenin bazı alanlarda 300 ila 400 kilogram arasında değişmesine karşın bazı bölgelerde ise 500 kilogramın altına düşmediğini söyleyen Uzel gazetemize yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi;
    “Buğdayda hasat değerlendirmesi yapacak olursak yağmurların olumsuz etkilerine rağmen bu harmanın sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Olumsuz hava koşullarına rağmen bölgemizdeki buğday verimi ve kalitesinin yüksek olması çiftçilerimizin yüzünü güldürmüştür. Maalesef diğer bölgelerin verimi daha düşük kalmıştır. Rekolte bazı alanlarda 300 ila 400 kilogram arasında değişmesine karşın diğer bölgelerde ise 500 kilogramın altına düşmedi.
    Bölgemizde kışın kurak ve sıcak geçmesi sebebiyle yaprak biti popülasyonunda aşırı bir artış olmuştur. Yaprak bitlerinin virüs taşıyıcısı olması sebebiyle virüs kaynaklı hastalıklar görülmüştür. Ama çiftçilerimizin zamanında gübreleme ve ilaçlama yapmaları zararı en aza indirmiştir.
    Kışın kurak geçmesi ve nisan yağmurlarının gecikmesi tınlı topraklarda buğdayın kardeşlenmesini olumsuz etkilemiştir. Neyse ki bölgemizde süne zararı görülmemiştir.
    Bütün olumsuz mevsim koşullarına rağmen verimlerin beklenenin üzerinde olması ve yağmurların ayçiçeğinin gelişme döneminde yağması çiftçimizin yüzünü güldürmüştür.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.