Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yavuz Kartal ilçemizdeki Buğday Hasadını Değerlendirdi

Havsa ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yavuz Kartal bölgemizde sona yaklaşan 2019 - 2020 buğday hasadı sezonunu değerlendirdi. Kartal, verimin bölgelere göre 300da/kg ile 550da/kg arasında değiştiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2020 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2020 14:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Yavuz Kartal ilçemizdeki Buğday Hasadını Değerlendirdi

Nilay YILMAZ

    Havsa ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yavuz Kartal bölgemizde buğday sezonunu değerlendirdi.
    Kartal gazetemize yaptığı açıklamada, “ilçemizde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 3.108 çiftçimiz ve 360.000 da ekili alanımız bulunmaktadır. Ekilen ürünlerin başında 185.000 da ile buğday ve 130.000 da ile Ayçiçeği gelmektedir. Bu sezon kış aylarının kurak ve ılıman geçmesi nedeniyle buğday gelişimi olumsuz yönde etkilenmiştir. Bazı bölgelerde erken ekim ve kış aylarının ılıman geçmesinden dolayı kısmen virüs kaynaklı hastalıklar ve kök bitinden kaynaklı kısmi verim kayıpları meydana gelmiştir. Konu ile ilgili ilçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yerinde kontroller yapılarak üreticiler bilgilendirilmişlerdir. 
    2019-2020 üretim sezonunda ilçe Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından iki grup halinde 4 periyotta süne sürvey çalışmaları yapılmış ve yapılan çalışmalar neticesinde süne zararlısı miktarının ekonomik değer eşiği altında çıkması münasebetiyle ilaçlama tavsiyesinde bulunulmamıştır.
    ilçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca buğday hasadı süresince 22 köyde 43 biçerdöverde denetimler yapılarak, dane kayıplarının asgari düzeye indirilmesi sağlanmıştır. Yapılan hasat kontrollerinde en az 300 en çok 550 da/kg buğday ürünü hasat edildiği tespit edilmiştir. Geçen yıla göre verim miktarları düşük gibi görünse de geçmiş yıllar ortalamasında bir ürün alımı sağlandığı görülmektedir.
    Bakanlığımız verdiği tarımsal desteklemelerle çiftçilerimizin maliyetlerini kısmen düşürmeye çalışmış ve Bu kapsam da; ilçemiz çiftçilerine 2019 yılı tarımsal desteklemeler adı altında çeşitli kalemlerde toplam 36.475.000,00 TL civarında destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir. 
    Ayçiçeği ve Çeltik verimlerinin de en az geçmiş yıllar ortalaması üzerinde olmasını temenni ediyor ve Tüm üreticilerimize bereketli bir üretim sezonu geçirmelerini diliyorum.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.