
Edirne’de 21 Mayıs - 28 Haziran 2026 tarihleri arasında “Köprüler” temasıyla düzenlenen Edirne Bienali, 417 yıl önce Ekmekçizade Ahmet Paşa tarafından yaptırılan ve Sultan Ahmed'e hediye edilen Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve Trakya Üniversitesi iş birliğiyle Maçka Sanat Galerisi Yöneticisi Didem Çapa’nın koordinatörlüğünde düzenlenen Edirne Bienali’nin açılış törenine Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Edirne Bienali Koordinatörü Didem Çapa, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sanatçılar ve sanatseverler katıldı.
Edirne Belediyesi Kent Orkestrası’nın konseriyle başlayan tören, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Törende Edirne tanıtım filmi ile Edirne Bienali tanıtım filminin gösterimi gerçekleştirildi.
BİENALİN KONUSU; KÖPRÜLER
Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarından “Crisantem Quartet” konseri ile devam eden törenin açılış konuşmasını Edirne Bienali Koordinatörü Didem Çapa yaptı. Çapa, bienalin ilkini gerçekleştirdiklerini söyleyerek, bienale 23 ülkeden 218 sanatçının katıldığını belirtti. Bienalin köprüler temasıyla düzenlendiğini ifade eden Çapa, her bienalin bir öncekinden daha iyi olmasını diledi. Bienalin Çin'den Kanada'ya kadar sanatçılarla gerçekleştirildiğini söyleyen Çapa, emeği geçenlere teşekkür etti.
“EDİRNE SANATÇILARA İLHAN VERİYOR”
Çapa’nın ardından törende konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Edirne'nin yüzyıllar boyunca sanatın filizlendiği bir başkent olduğunu söylerken; tarihi eserlerinin yanı sıra medeniyetinin yeşermesiyle nice sanatçılar yetiştirdiğini belirtti. Hatipler, Edirne'nin sanatçılara ilham vermeye devam ettiğini ifade eden Hatipler, bienale birçok ülkeden katılan sanatçıların sanatın ortak dilini konuşacaklarını söyledi.
”EDİRNE’NİN SANATLA ANILMASINI ÖNEMSİYORUM”
Hatipler’in ardından törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan, Edirne'nin bienal gibi büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapmasından dolayı memnuniyetini dile getirirken; Edirne'ye çok yakışan bir tablonun ortaya çıktığını söyledi. Gencan, Edirne'nin sanatla daha güçlü anılmasını önemsediğini belirterek, bienalin gerçekleşmesinde emeği olan herkese teşekkür etti.
YAĞMUR ENGEL OLDU
Gencan’ın ardından törende konuşan AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ve Edirne Valisi Yunus Sezer'in konuşmasına yağmur engel oldu. Vali Sezer ve Milletvekili Aksal, kürsüde yalnızca bienalin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiler. Yağmurun şiddetini artırmasıyla kervansaray bahçesindeki katılımcılar, sergilerin bulunduğu kapalı alana girmek zorunda kaldılar.
”GELENEKSEL HALE GELSİN”
Tören protokolünün sergileri gezmesinin ardından Vali Sezer, basın mensuplarına açıklama yaptı. Edirne Bienali'nin kentin tanıtımı için önemli olduğunu belirten Sezer, Edirne'nin tarihi ve kültürel yönüyle ön plana çıkmasının önemini vurguladı. Sezer, bienalin geleneksel hale gelmesini arzuladıklarını söyledi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ