"Sınırları Tel Örgüler Değil, İş Birliği ve Bilim Çizsin”

TÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, gerçekleştirilen iş birliği proje açılış konuşmasında, “Sınırları tel örgüler değil, iş birliği ve bilim çizsin” ifadeleriyle büyük alkış topladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2025 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2025 12:02

Trakya Üniversitesi Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, TÜBİTAK iş birliğiyle düzenlenen “Çok Taraflı ve İkili Düzeyde Uluslararası İş Birliği Proje Çağrıları Bilgi Günü” başlıklı bilimsel toplantı, Trakya Üniversitesi Millet Kıraathanesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye ve Balkan coğrafyasından birçok üniversite ve uluslararası paydaş kurum temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, bu buluşmayı sadece bir bilimsel toplantı olarak değil, uluslararası dostluk ve iş birliğinin inşa edildiği sembolik bir adım olarak değerlendirdi. Konuşmasına, toplantıya katılan tüm konukları sevgi ve saygıyla selamlayarak başlayan Hatipler, bu buluşmanın bir "gelecek mektubu" olduğunu belirtti.

"ZOR OLAN SAVAŞMAK DEĞİL, BİRLİKTE BAŞARMAKTIR"

Rektör Hatipler, bilimsel üretimin üniversitelerin dört duvarları arasında kalmaması gerektiğine işaret ederek, bilgi ve iş birliğinin şehirler, ülkeler ve bölgeler arasında paylaşılması gerektiğini vurguladı. Hatipler, "Tarihler genellikle savaşları yazar. Oysa zor olan ama esas olan, iş birlikleri içinde büyümek, birlikte kazanmak ve birlikte tarih sahnesinde yer almaktır.”

Hatipler, Trakya Üniversitesi’nin Niş, Yeni, Burgaz, Blagoevgrad ve Acıbadem üniversiteleriyle gerçekleştirdiği projelerin yalnızca bölgesel değil, evrensel bilim diliyle kalıcı bağlar oluşturduğunu söyledi.

“COĞRAFYAYI KADER DEĞİL, LÜTUF OLARAK GÖRÜYORUZ”

Ünlü düşünür İbn-i Haldun’un “coğrafya kaderdir” sözüne atıf yapan Prof. Dr. Hatipler, bu toplantının ve kurulan ilişkilerin kader değil, coğrafyanın sunduğu bir nimet ve barış fırsatı olduğunu dile getirirken; "Biz bu iş birliğini bir zorunluluk olarak değil, bize bahşedilmiş bir güzellik olarak kabul ediyoruz" dedi.

Hatipler konuşmasında ayrıca, Sofya’da yakın zamanda imzalanan "Meriç’in Zamansız Yolculuğu" projesi ve sınır ötesi birçok bilimsel çalışmaya da değinerek, uluslararası üniversitelerle yürütülen çalışmaların artarak devam edeceğini belirtti.

"GELECEĞE BİR MEKTUP YAZIYORUZ"

Konuşmasının sonunda Prof. Dr. Hatipler, bu toplantının anlamını şiirsel bir dille şu sözlerle ifade etti: "Bugün burada geleceğe devasa bir mektup yazıyoruz. Gönderen kısmında sevgi ve dostluk, alıcı kısmında saygı ve kardeşlik yazıyor. İçeriğinde ise dostluk ve barışla geleceği tahkim etmek.”

Toplantı, akademik sunumlar, proje örnekleri ve yeni iş birliği olanaklarının görüşüldüğü oturumlarla devam ediyor.

KİMLER KATILDI?

Projenin ortak kurumları temsilcileri Acıbadem Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levet Altıntaş, Uluslararası Helenik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Konstantinos Diamantaras, Burgas Üniversitesi Operasyon Sorumlusu Prof. Dr. Stoyanka Petkova-Georgieva, South-West Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nicolas Marin ve Niş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Johan Stepanovic, Trakya Üniversitesi’nin Balkan coğrafyasındaki önemine dikkat çekerek, iş birliği ve ortaklık yapmaktan büyük onur duyduklarını belirtti.

MEHMET EFECAN HIDIROĞLU