Edirne İl Jandarma Komutanlığı ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliğinde çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla kenevir bitkisine karşı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Jandarma Komutanlığı asayiş ekipleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri ve Karaağaç Muhtarı Eniz Dirim, toplantı kapsamında Karaağaç Mahallesi’nde bir kıraathanede çiftçilerle bir araya gelerek bilgilendirme yaptılar.
Jandarma ekipleri tarafından yapılan bilgilendirmede, bölgede yapılan bazı denetimlerde kenevir tohumunun farklı alanlara dağıldığını ve bitkinin kendiliğinden yetiştiğinin tespit edildiği ifade edildi. Ekipler, özellikle ayçiçeği ve mısır tarlalarında bu durumla karşılaşıldığını söyleyerek, kenevir bitkisi tohumunun toprakla buluşmasının suç kapsamında olduğunu vurguladılar. Toplantıda ekipler tarafından yapılan bilgilendirmede; “Kendiliğinden yetişenler için özel bir bakım olmadığından dolayı her ne kadar tahkikat yapılmış olsa bile şahsın bilgi alma olarak ifadesi alınıyor, hukuki anlamda bir sıkıntı yaşanmıyor. Bundan sonraki süreçte biz kolluk olarak işlem yapmamak için gayret göstereceğiz. Sonuçta çiftçi vatandaşımızın da bir mağduriyet yaşamasın istiyoruz. Halk arasında bazen yanlış bilgiler dolaşabiliyor; 'Şu kadar kök kenevir serbest’ gibi bir söylemler olabiliyor. Kesinlikle bir kök de olsa esrar elde etmek maksadıyla olan bitki için söylüyorum; miktarın yükselmesi, içicilik statüsünden çıkıp ticari boyuta geçtiğine dair bir emaredir. Bitkiye özel bir bakım yapılması, dibinin çapalanması, sulanması, ekstra bir gübre verilmesi, bu tür şeyler suçu artıran unsurlardır. Çiftçimiz tarımıyla ilgilenirken kendiliğinden çıkmışsa biz bir işlem yapmak istemiyoruz. Yapmamak için de gerekli mercilerle de görüşüyoruz” sözlerine yer verildi.
Toplantının ardından basın mensuplarına konuşan Karaağaç Muhtarı Eniz Dirim, bölgedeki arazilerde kenevir bitkisinin çok yaygın olarak ortaya çıktığını belirterek; “Çiftçimiz mağdur durumda kalıyordu. Jandarma geldiğinde imha edilmesi gerektiğini söylüyordu ama sınırda ve tarlanın içinde çıkıyor. Bu nedenle komutanımız, çiftçilerimize bilgi verme amaçlı bir program gerçekleştirdi. Çiftçimizin mağduriyetinin kaldırılması için çok iyi oldu. Bitki, bölgemizde çok yaygın şekilde çıkıyor. Arazide yaygın şekilde kenevir gözüktüğünde tutanak tutuluyordu, mahkeme ve imha süreci oluyordu. Ayçiçeğinde yetişmiş bir durumdaysa içine giremiyordun. Rutubetli bir şekilde erken biçim de oluyordu. Bu mağduriyet kalkmış oldu. Jandarma gelip baktığında, ticari amaçla ekilmediğini anladığında ve ona göre tutanak tuttuğunda çiftçimizin mağduriyeti giderilmiş olacak” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ