Edirne’de Trakya Üniversitesi (TÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim ve Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Baran’ın “Bir Tasarım Manifestosu” adlı sergisi açıldı.

TÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Mimar Kemaleddin Sergi Salonu’nda düzenlenen serginin açılış törenine; TÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Baybora Temel, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

Serginin açılış töreninde konuşan Doç. Dr. Devrim Baran, tüm katılımcılara teşekkür ederek; “Tasarım, uzun zamandır üzerine düşündüğüm bir kavramdı. Daha önce bunun makalesini yazmıştım. Burada 15 tane sözcük seçtim. Bu sözcükler, tasarımcıların sıklıkla kullandığı kavramlardır. Bu kavramları bilmeden tasarım konuşamayacağımız, hatta öğretemeyeceğimiz bilinciyle eğitim veriyoruz. 7-8 yıllık birikimimi burada var etmeye çalıştık. Kapının girişinden baktığınızda tasarım var oluyor. Yer değiştirdiğinizde bir şeyler değişiyor ve tasarım baktığınız yerden farklılaşmaya ama hareket edip tekrar var olmaya başlıyor. Tasarımı bu şekilde var etmeye ve anlatmaya çalıştık” diye konuştu.

Sergide; tasarımın oluşmasında en önemli 15 öğeye yer veren Baran, 15 eserde iletişim, düşünme, felsefe, düzenleme, bilinç, ideoloji, anlam, gerçeklik, hegemonya, manipülasyon, söylem, hiyerarşi, kültür, kurgu, algı gibi kavramlara yer verdi. Kavramların tanımlarını da yapan Baran’ın 15 eserine geniş açıdan bakıldığında ise “Tasarım” kelimesinin oluşması dikkat çekti. Sergi, 25 Ağustos Pazartesi gününe kadar gösterimde kalacak.

UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ