Hava Durumu

Edirne’nin Evleri Kadın Eli ile Güzelleşiyor

Edirne’de evlerin tadilat işlerine kadın eli değiyor. Edirneli Çiğdem Avga, kadınlardan kurduğu 4 kişilik ekiple evlerde boya badana işlerini yapmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2025 09:31
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2025 09:34
Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU
Edirne’nin Evleri Kadın Eli ile Güzelleşiyor

Edirne'de boya, alçı, parke ve su tesisatı gibi inşaat işlerinde kadın eli değmeye başladı. Dört çocuk annesi, ilkokul mezunu Çiğdem Avga’nın hayaliyle başlayan bu girişim, eşi Çağatay Avga’nın desteği ve örnek bir cesaretle kısa sürede bir kadın ustalar ekibine dönüştü. Kadınların sahada gösterdiği titizlik, iş disiplini ve estetik dokunuş sayesinde bu ekip, bölgenin en çok ilgi gören ustaları arasında yerini aldı.

Yaklaşık 15 yıldır inşaat sektöründe çalışan Çağatay Avga, "F-16 pilotumuz, TIR şoförümüz kadın... Neden usta kadınlarımız da olmasın?" diyerek yola çıktıklarını belirtti. Başlarda tereddütleri olduğunu söyleyen Avga, eşinin azmi karşısında hayran kaldığını ifade ederek “Bence Türk kadınlarının yapamayacağı hiçbir şey yok. Onları güveniyorum, onlar her şeyin iyisini yaparlar. Ve şu anda gördüğünüz gibi her şeyin iyisini de yapıyor bence” dedi.

Ekibin kurucusu Çiğdem Avga ise, “İlk önce ben istedim. Eşim sayesinde oldu. Yani her kadının bir girişimi vardı Edirne'mizde. Bu işte de bir kadın eli değsin istedik. İnternetten bir iş ilanı verdik Sonrasında ekibimizi kurduk. Böylelikle başladık. Şu an ustamızda dahil 4 kişilik ekibimiz var. İlk önce çok ilgi gördük. Çünkü kadınların elinin değdiği her şey çiçek gibi oluyor. Şunu da belirtmek isterim. Biz boyalarımızı yaptıktan sonra isteyene evleri temizliyoruz. Camını, kapısını dahil, yerlerini mis gibi bırakıp öyle çıkıyoruz. Çevremizden çok güzel tepkiler alıyoruz. Çünkü daha temiz, daha düzenli daha içten çalıştığımız için şurası olmamış tekrar bakalım. Çünkü kendi evimizde de bunu yaptığımız için kadın olarak daha dikkatli, daha özenli çalışıyoruz. İhtiyaca göre badana, boya, alçı, su tesisatı da dahil buna arkasından temizliğimizi dediğim gibi yapıyoruz. Yani tertemiz bırakıyoruz" sözleriyle hem çalışma disiplinlerini hem de işlerine olan sevgilerini anlattı.

ŞEHİT, GAZİ AİLELERİ VE ENGELLİLERE YÜZDE 50 İNDİRİM

Fiyat konusunda evi görmeden fiyat vermediklerini belirten Avga, “Evi görmeden kesinlikle fiyat veremiyoruz. Çünkü kimse kimsenin hakkına girmesin. Kul hakkına girmeyelim diye. Çünkü şimdi 50 metrekare de 2+1 var. 100 metrekare 2+1 de var. O yüzden kimseye fiyat direkt söylemiyoruz. Ortalama 8 ila 15 bin arası çıkıyor. Önemli bir şeye değinmek istiyorum; gazi ve şehit ailelerimize, engelli ailelerimize yüzde 50 indirimli çalışıyoruz. Bunu da belirtmek istiyorum. Yani bir şekilde bir yerlere dokunmak istiyoruz.”

“KADINDAN KAHVECİ Mİ OLUR?”

Ekip üyelerinden Pınar Başyiğit de kadın ustalara olan ilginin arttığını vurguladı: “Kadınlar bu işi daha dikkatli yapıyor. Bir yer eksik kalmış mı diye dönüp tekrar kontrol ediyoruz. Kahve işlettiğim köyümde de ‘kadından kahveci mi olur’ denmişti ama biz yapamayacağımızı söyleyenlere inat her şeyi başardık."

Kadın eli değen her yerin güzelleştiğine inanan bu ekip, yalnızca boya değil, umut, cesaret ve ilham da yayıyor. Edirne’den yükselen bu örnek girişim, kadınların her alanda yer alabileceğini bir kez daha kanıtlıyor.

MEHMET EFECAN HIDIROĞLU

Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.