Hava Durumu

Edirne’nin Tek Menzil Çeşmesi Harap Halde

Hurşit Paşa tarafından 1867 yılında yaptırılan, Mestan Aydınlık Zogo tarafından onarılan Edirne’nin tek menzil çeşmesi olan Selvili Hadımağa Çeşmesi ilgisizlik nedeniyle harap durumda. Muslukları olmayan çeşmenin yalakları ot ve çöplerle dolmuş halde.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2025 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2025 13:09
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Edirne’nin Tek Menzil Çeşmesi Harap Halde

Edirne’nin Osmanlı döneminden günümüze ulaşan tarihi Selvili Hadımağa Çeşmesi, bakımsızlık nedeniyle kaderine terk edildi. 1867’de Hurşit Paşa tarafından yaptırılan, 1899 yılında Hacı Hüseyin Ağa tarafından tamir ettirilen ve yıllar sonra Mestan Aydınlık Zogo tarafından onarılan çeşmenin bugünkü hali görenleri üzüyor.

Koruma sorumluluğu Edirne Belediyesi’ne ait olan çeşmenin musluklarının söküldüğü, 12 gözlü yalaklarının ise ot ve çöplerle kaplanması dikkat çekiyor.

EDİRNE’NİN TEK MENZİL ÇEŞMESİ

Hadımağa Çeşmesi, Edirne’nin tek menzil çeşmesi olma özelliğine sahip. “Menzil” kelimesi Osmanlı döneminde, kervanların mola verdiği ve su ihtiyaçlarını karşıladığı durak anlamına geliyor. Eser, günümüzde de E5 yolu üzerinde bulunuyor ve bu yönüyle kentin hem tarihi, hem de ulaşım açısından dikkat çeken noktalarından biri. Bu açıdan çeşme, sadece su kaynağı değil; aynı zamanda kervan ve yolcular için önemli bir dinlenme noktası olarak kullanılıyordu.

TASARIMIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Günümüze kadar ulaşan eser mermer işçiliğiyle öne çıkıyor. Cephede biri inşa kitabesi, ikisi tamir kitabesi olmak üzere üç kitabe bulunuyor. Lale motifleri, gülbezek süslemeleri ve kemerli tasarımıyla dikkat çeken çeşme, bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.