Hava Durumu

Edirne Ziraat Mektebi’nde 268 Öğrenci Eğitim Görmüş

TÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı’nın düzenlediği “Erken Cumhuriyet Döneminde Edirne’de Tarım ve Hayvancılık” konulu konferansta konuşan Uzman Sezen Selvi, Edirne Ziraat Mektebi ile ilgili bilgi verdi. Selvi, 1924-1927 tarihleri arasında Edirne Ziraat Mektebi’nde 268 öğrencinin eğitim gördüğünü ve 77 öğrencinin mezun olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2025 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2025 12:40
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Edirne Ziraat Mektebi’nde 268 Öğrenci Eğitim Görmüş

Trakya Üniversitesi’nde (TÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı’nın düzenlediği ve TÜ mezunları tarafından sunum yapılan tarih konferansları devam ediyor.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda bugün düzenlenen konferansta, Uzman Sezen Selvi tarafından “Erken Cumhuriyet Döneminde Edirne’de Tarım ve Hayvancılık” konusunda sunum yapıldı.

Akademisyenlerin ve öğrencilerin katıldığı konferansın açılış konuşmasını Prof. Dr. Nurten Çetin yaptı. Çetin, Edirne’nin yaşadığı savaş ve işgaller nedeniyle tarım ve hayvancılığının büyük zarar gördüğüne dikkat çekerken; Cumhuriyetin tarım ve hayvancılık alanında başlattığı kalkınma ile kentin geliştiğini belirtti.

“TARIM, EKONOMİK VE TOPLUMSAL KALKINMANIN TEMEL TAŞI GÖRÜLDÜ”

Çetin’in konuşmasının ardından Selvi tarafından “Erken Cumhuriyet Döneminde Edirne’de Tarım ve Hayvancılık” konusunda sunumunu gerçekleştirdi. Selvi, Cumhuriyetin erken döneminde tarımın, ekonomik ve toplumsal kalkınmanın temel taşı olarak görüldüğünü belirterek; bu doğrultuda kurumsallaşmaya önem verildiğini söyledi.

“TARIM MEKTEBİ’NDE 268 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRDÜ”

Selvi, sunumunda Edirne Ziraat Mektebi’ne de yer verdi. 1924-1927 tarihleri arasında Edirne Ziraat Mektebi’nde 268 öğrencinin eğitim gördüğünü ve 77’sinin mezun olduğunu açıklarken; “Hükümet, 1927 yılında 1109 sayılı ‘Ziraat ve Baytar Enstitüler ile Ali Mektepleri Tesisine ve Ziraat Tedrisatının Islahına Dair Kanun’u çıkardı. Ziraat eğitiminin modernizasyonu amacıyla aynı yıl Bursa dışındaki tüm ziraat mektepleri geçici olarak kapatıldı. Edirne Ziraat Mektebi de kapatılarak ders araç gereçleri İstanbul’a gönderildi. Edirne basını, okulun kapanışına büyük tepki gösterdi. 1929’da okulun yeniden açılması için Edirne’ye uzmanlar gönderildi. Ancak girişimler başarısız oldu, okul öğretime açılmadı” ifadelerine yer verdi.

“BİN 500 DÖNÜMLÜK ARAZİYE BİLİMSEL EKİM YAPILDI”

Edirne Tarım Mektebi’nin kapatılmasına rağmen bünyesindeki numune çiftliğinin üretim faaliyetlerine devam ettiğini belirten Selvi; “Bin 500 dönümlük araziye bilimsel ekim yapıldı. Tarla numaralandırma, münavebe planı, sulama sistemi, meyve bahçesi, çiçeklik, dutluk oluşturuldu. Makine ve traktörler elden geçirildi, verimsiz olanlar ayıklandı. Damızlık koyunlar ayrıldı, peynircilik ve ipekçilik kursları açıldı. Edirne Ziraat Mektebi, önemli bir potansiyele sahipken kurumsal dönüşümle eğitim rolünü kaybetti. Ancak numune çiftliği olarak bölge tarımına katkısı sürdü” dedi. Selvi, sunumunda erken Cumhuriyet döneminde Edirne’de tarım ve hayvancılık alanında yapılan diğer çalışmalara da yer vererek, konferansı tamamladı.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.