Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirneli Kadın Çiftçiler Kürsüde

Edirne Belediyesi’nin düzenlediği Çiftçi Kadınlar Zirvesi’nde kürsüye çıkan Üretici Kadınlar Pazarı Temsilcisi Nezire Bilim, Karabulut köyünden ayçiçeği üreticisi Yeşim Baraz ve Avarız köyünden çeltik üreticisi Fevziye Sakarya tarımsal üretimdeki deneyimlerini anlattılar.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 16:37
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Edirneli Kadın Çiftçiler Kürsüde

Edirne Belediyesi’nin Dünya Kadın Çiftçiler Haftası kapsamında düzenlediği Çiftçi Kadınlar Zirvesi’nde kadın çiftçiler konuşma yaptı.

Edirne’ye bağlı köylerde tarımsal üretim yapan kadın çiftçiler, deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı Salonu’nda kürsüye çıkan Üretici Kadınlar Pazarı Temsilcisi Nezire Bilim, Karabulut köyünden ayçiçeği üreticisi Yeşim Baraz ve Avarız köyünden çeltik üreticisi Fevziye Sakarya tarımsal üretime başlama ve üretimdeki deneyimlerini anlattılar.

“HAYDİ KADINLAR ÜRETMEYE”

Üretici Kadınlar Pazarı Temsilcisi Nezire Bilim, Edirne merkeze bağlı Karayusuf köyünde yaşadığını belirterek; “Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyorum. Mevsimine göre sebze ve meyve yetiştiriyorum. Yetiştirdiğim ürünleri, Üretici Kadın Pazarı’nda satışa sunuyorum. Ben bu pazara çocuklarım ve kendim için başladım. Bu pazar ilk açıldığında başladım. Pazarımızda herkes kendi yetiştirdiği doğal ürünleri satışa sunuyor. Biz bu pazarda el işi ve gıda olmak üzere 191 üreticiyiz. Yetiştirmiş olduğumuz ürünler gıda mühendisleri tarafından denetleniyor. Belirli zamanlarda bizlere eğitimler veriliyor. Hepimizin adına Ertuğrul Bey’e, gıda mühendislerine bize verdikleri destek için çok teşekkür ederim. Mustafa Kemal Atatürk demiş ki ‘Köylü milletin efendisidir’ diye. Biz köylüler, milletin efendisiyiz. Haydi kadınlar üretmeye” ifadelerini kullandı.

“KÖYLERDE ÇALIŞACAK ELEMAN BULAMAMAKTAYIZ”

Karabulut köyünden ayçiçeği üreticisi Yeşim Baraz ise üretime devam ettiği çiftliğin 1961 yılında babası tarafından kurulduğunu belirterek; “Kendisinin vefatının ardından ablamla birlikte işe devam etmekteyiz. Çiftçilerin birçok sorunu var. Kadın-erkek diye ayrım yapmamak lazım. Tek farkımız, fiziki farkımızdır. Bizler kadın olarak son derece sistematik, düzenli, idari bir şekilde işimizi yürütüyoruz. Bunda hiçbir sıkıntımız yok. Sadece fiziki sorunumuz var. Köylerde çalışacak eleman bulamamaktayız. Bizim için bu büyük bir olay. Çünkü köydeki nesil de yaşlanıyor. Kimse köylerde yaşamak istemiyor. Genç nesil şehirlerde daha rahat, sosyal hayat olarak hayatını idame ettirmek istiyorlar. Biz Edirne olarak çok şanslıyız. Çünkü Batıdayız. Kadın çiftçilerimize değer verilmektedir. Genel olarak bakarsak Türkiye’de her yerde bu hizmet, bu özen, bu alaka gösterilmekte midir? Bunu bir düşünmek lazım. Ama çiftçi olduğumuz için gurur duyuyoruz. Yaptığımız işi çok seviyoruz” dedi.

“KÖYLERİMİZİ YEŞİLLENDİRMELİYİZ Kİ YAĞMUR YAĞSIN”

Ekim ayında yağmur yağmasını dileyen Baraz; “Umarım Ekim ayında yağmur yağar ve güzel bir ekim gerçekleştiririz. Şu an için yağmura odaklanmış durumdayız ama köylerimizi yeşillendirmeliyiz. Sadece dua ile bu işler olmuyor. Biraz yeşillik, biraz çevremize düzen vermemiz gerek. Örneğin; bu yıl itfaiye köyümüzden hiç çıkmadı. İzmaritlerden dolayı yangınlar tarlalara ulaştı. Biraz daha düzen, intizam ve yeşillendirmeye çalışmalıyız. Yeşil yapalım ki yağmur gelsin. Yoksa bu kuraklık, kuru tarım yapan yerlerde büyük sorun olacak. Son 2 senedir ayçiçeğinde belimizi büktü. Bu sene aynı şekilde buğdayda da böyle bir sorun yaşadık. Umarım bol ve bereketli bir 2025 yılı geçiririz” sözlerine yer verdi.

“BU YIL ÜRETİMDE DRONE KULLANDIK”

Avarız köyünden çeltik üreticisi Fevziye Sakarya ise babasının da çeltik üreticisi olduğunu söylerken; “Onun 1991’de vefatından sonra uzun yıllar esnaflık yaptım. Fakat işlerim ters gidince, ‘En iyi iş bildiğim iş’ diyerek baba mesleğine döndüm. Türkiye’de erkek egemen bir toplum olduğu için kadın çiftçi olarak tabii ki zorluklar çektik. Ancak Trakya bölgesinin diğer bölgelere göre sosyal ve kültürel yapısı daha yüksek. O yüzden çok fazla dezavantaj yaşamadık. Buradan bize destek sağlayan tüm çiftçi dostlarımıza teşekkür ediyorum. Çiftçiliğe ilk başladığımızda babama göre daha modern ama çağa göre daha ilkel aletlerle işe başladık. Zaman içerisinde traktörler, günümüzde dronelar girdi. Biz bu yıl bütün üretim, ilaçlama ve gübrelemeyi, her şeyi dronelarla yaptık. Böylece birçok dezavantajı ortadan kaldırmış olduk” dedi.

“BU ÜLKENİN ÜRETİME İHTİYACI VAR”

Çeltik üretimine ablası ile birlikte devam ettiğini belirten Sakarya; “Edirne’ye ilk gelirken bana desteği çok oldu. Ona çok teşekkür ediyorum. İkimiz sırt sırta verdik ve beraber işimize devam ediyoruz. Toplumumuzda gençler çiftçiliği çok saygın bir meslek gibi görmüyor. O yüzden çiftçilikten çok uzaklaştılar. Tabii ki okusunlar avukat, ziraat mühendisi olsunlar ve bilinçli şekilde tarlalarını ekmeye çalışsınlar. Çünkü bu ülkenin üretime ihtiyacı var. Tamamen tüketim toplumu olduk. Üretime ihtiyacımız var. Ablamla sağlığımız yettikçe üretime devam edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, kadın çiftçilere teşekkür ederek çiçek takdim etti. Program, sunumlarla devam etti.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.