Hava Durumu

Eren; “Has Bahçe’nin Güvenliği Sağlanmalı”

EÇGD Başkanı Ayten Eren, yıllardır ağaç kesimleri ve kirletilmesiyle gündeme gelen Has Bahçe’deki güvenlik sorununa dikkat çekti. Eren, Sarayiçi girişindeki bir güvenlik ile Has Bahçe’nin güvenliğinin sağlanamadığını söyleyerek; “Güvenliğinin sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2025 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2025 14:57
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Eren; “Has Bahçe’nin Güvenliği Sağlanmalı”

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği (EÇGD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, yaz mevsiminde vatandaşlar tarafından çeşitli atıklar atılarak kirletilen, sonbahar mevsiminde ise kışlık odun ihtiyacı için ağaçların kesildiği Has Bahçe ile ilgili açıklama yaptı.

Vatandaşlar tarafından Tavuk Ormanı olarak da adlandırılan Edirne Sarayı’nın Has Bahçesi ile ilgili EÇGD’nin yıllardır gerçekleştirdiği çalışmaları anlatan Eren, özellikle bölgedeki güvenlik sorununa dikkat çekti.

EÇGD’NİN ÇALIŞMALARINI ANLATTI

EÇGD’nin yıllar önce bölgede ağaç talanı yapıldığına dair bir haber üzerine Has Bahçe ile ilgili çalışma yapmaya başladığını belirten Eren; “O zaman el değmemiş bu alanda yürüyüş yapmıştık. Burasının kuş çeşitlerini, bitki çeşitlerini, kelebek çeşitlerini ve ilaç bitkilerini tanıtmıştık. Daha sonra bu alanda belediye tarafından bir proje açıklandı. Biz de sivil toplum örgütleri ve meslek odaları olarak bu projeyi inceledikten sonra uygulanamaz olduğunu ve bu alanın kültürel ve tarihi değerini dışladığını söyledik. Çünkü burası Edirne Sarayı’nın Has Bahçesi’dir. O dönemde Has Bahçe, düğünlerin yapıldığı, havai fişeklerin atıldığı bir yer haline gelmişti. Biz bunun üzerine bu konuda 2 kez panel yaptık. İkisinde de akademisyenlerin tespitlerinden sonuç bildirgesi çıkarıp kamuoyu ile paylaştık. Ayrıca Kırkpınar stadının buraya ait olmadığını ve buradan kaldırılması gerektiğini belirterek imza kampanyası açmıştık. İmzaları Valiliğe teslim etmiştik” ifadelerini kullandı.

“HAS BAHÇE İÇİN HİÇBİR ÇALIŞMA YOK”

Eren, Edirne Sarayı’nda çalışmaların devam ettiğini söylerken; “Ama bizlerin görüşlerine başvurulmadı. Trakya Üniversitesi’nin arkeoloji ve tarih bölümlerini oraya katmaktan imtina eden bir anlayışla saray ve çevresinde bir çalışma var ama ne yapıldığını bilmiyoruz. Has Bahçe için hiçbir çalışma yok. Biz, buradaki tesislerin, ışıklandırmanın, gürültünün ne kadar zarar verdiğine, yüzlerce kuş çeşidine yumurtalama ve göç durumun hiç düşünülmemesine tanık olduk” dedi.

“BİR GÜVENLİKLE GÜVENLİĞİ SAĞLAYAMAZSINIZ”

Has Bahçe’deki güvenlik sorununa dikkat çeken Eren; “Burada bir kontrolsüzlük var. Orman İşletme Müdürlüğü, buradaki ağaçlara bakıldığını söylüyor. Ama güvenlik sorunu var. Ağaçların kesilmesini belediyeye sorduğumuzda ‘münferit olay’ olduğunu söylemişti. Orman İşletme Müdürlüğü de ‘Bizim görev alanımız dışında, güvenliğini sağlayamayız’ demişti. Şu anda güvenlik konusunda ucu açık bir durum var. Güvenliğinin sağlanmasını talep ediyoruz. Girişte duran bir güvenlikle burasının güvenliğini sağlayamazsınız. Burada Edirne Sümbülü gibi endemik bitkiler var. Buradaki tıbbi bitkiler, Eczacılık Fakültesi’nin kontrolü altına bırakılmalı. Burasının değerini onlar ortaya çıkaracaktır. Ticari anlamda değil ama sürdürülebilir bir sistemi sağlayabilirler. Fakat senelerdir burada yaptığımız çalışmaların karşılık bulmadığını düşünüyoruz. Ama elimizden geleni yapmaya çalışacağız” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.