Edirne’nin Çavuşbey Mahallesi Şifahane Sokak’ta günümüze ulaşamasa da duvar ve merdivenlerinin görüntüsüyle dikkat çeken bir yapı. Kentin özellikle Kaleiçi semtinde yer alan konaklardan geriye kalan kalıntıları hatırlatan görüntüsüyle özellikle kent tarihi meraklılarının ilgisini çekiyor.

Sokakta yaşayan vatandaşlardan edinilen bilgiye göre; günümüzde bir bölümü kalan duvarlarla kaplı bahçesinde, döneminin görkemli konaklarından biri yer alıyordu. Kullanıldığı dönemde Saraçlar Caddesi’ndeki bir kahveci esnafının evi olan konak, el değiştirdikten sonra kullanılmadıkça yıkılarak tarihin tozlu sayfalarındaki yerini almış.

Bugün etrafını çevreleyen duvarlarıyla boş bırakılan bir bahçeye dönüşen alanda, konaktan geriye kalan merdivenler nostaljik bir görüntü sunuyor. Konak gibi günümüze ulaşmasa da bahçesinde döneminin en güzel havuzlarından birinin de bulunduğu iddia ediliyor.

Duvarlarının etrafında çok sayıda çöp konteyneri olsa da insan eliyle atılan çöpler ve ev eşyaları nedeniyle bahçesi adeta çöplüğe dönüşmüş durumda. Kentteki gözden uzakta kalan ara bir sokakta geleceğe aktarılamayan bir miras olarak kalan alanda yıllardır herhangi bir çalışma yapılmaması da dikkat çekiyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ