Hava Durumu

“Hastalıktan Ari Hayvancılık Projeleri Yaygın Uygulanmıyor”

Edirne İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Remzi Subaş, Ari Damızlık Düve Üretim Merkezi Edirne Projesi ile ilgili sunduğu raporda; “Edirne, tarım ve hayvancılık açısından verimli topraklara ve uygun iklim koşullarına sahip olmasına rağmen, hastalıktan ari hayvancılık projelerinin yaygın olarak uygulanmadığı gözlemlenmektedir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2025 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2025 17:36
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
“Hastalıktan Ari Hayvancılık Projeleri Yaygın Uygulanmıyor”

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun Ari Damızlık Düve Üretim Merkezi Edirne Projesi hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Remzi Subaş tarafından sunulan raporda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Edirne’de hastalıktan ari işletme sayısının artırılması ve Türkiye’nin damızlık hayvan üretim merkezi olması amacıyla geliştirilen Ari Damızlık Düve Üretim Merkezi Edirne Projesi’nin son durumu açıklandı. Subaş, Ari Damızlık Düve Üretim Merkezi Edirne Projesi’nin, hastalıktan ari işletme sayısının artırılması, hayvan ve hayvansal ürün ihracatının gerçekleştirilmesi, yüksek genetik özelliklere sahip hayvan sayısının artırılması ve hayvancılık işletmelerinde verimlilik ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla Edirne’de yürütüldüğünü söyledi.

“PASİF İŞLETMELERİN DÖNÜŞÜMÜ SÜRDÜRÜLMEKTEDİR”

Projenin 2 bölümden oluştuğunu belirten Subaş; “İlimizde Organize Tarım Bölgesi, genel yerleşim planı tasarımı, tarımsal üretim tesislerini ve endüstriyel tesislerin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi sürecinde Organize Tarım Bölgesi genel yerleşim planı tasarımı sürdürülebilir tarımsal üretim ve endüstriyel simbilasyon sağlanması için önemli bir araçtır. İşletmelerin dönüşümü; pasif işletmeler, işletmesi uygun hayvan varlığı az olan işletmeler, gönüllü işletmeler, mevcut ari işletmeler olmak üzere 4 basamaktan oluşmaktadır. Proje kapsamında pasif işletmelerin dönüşümü ile ilgili iş ve işlemler sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı.

UYGULANMAMASININ NEDENLERİNİ AÇIKLADI

Subaş, Edirne’nin tarım ve hayvancılık açısından verimli topraklara ve uygun iklim koşullarına sahip olduğuna dikkat çekerken; “Edirne, tarım ve hayvancılık açısından verimli topraklara ve uygun iklim koşullarına sahip olmasına rağmen, hastalıktan ari hayvancılık projelerinin yaygın olarak uygulanmadığı gözlemlenmektedir. Bu durumun arkasında çeşitli yapısal, ekonomik ve idari nedenler yer almaktadır” dedi.

“ÜRETİCİLERE EK MALİYET YÜKLEMEKTEDİR”

Edirne’deki altyapısal eksiklikleri açıklayan Subaş; “Ari işletme statüsü kazanmak için belirli hijyen, izolasyon ve kontrol altyapısının oluşturulması gerekmektedir. Bu tür altyapılar, birçok küçük ve orta ölçekli işletme için maliyet artışına sebep olmaktadır. Maliyet ve teşvik yetersizliği; ari hayvancılık projeleri, yüksek düzeyde veteriner hizmeti, düzenli testler ve kontrollü üretim süreçleri gerektirir. Bu da üreticilere ek maliyet yüklemektedir. Bu maliyetin devlet tarafından yeterince sübvanse edilmemesi, üreticilerin bu projelere katılımını zorlaştırmaktadır” sözlerine yer verdi.

“PİYASADA YÜKSEK DEĞER GÖRMÜYOR”

Subaş, bilgilendirme ve eğitim eksikliğinin de bulunduğuna dikkat çekerek; “Hayvancılıkla uğraşan üreticilerin bir kısmı, ari işletme sisteminin faydaları ve gereklilikleri konusunda yeterince bilgi sahibi değildir. Bu da projelere olan ilgiyi azaltmaktadır. Pazar talebi ve farkındalık sorunu; ari hayvancılıkla üretilen ürünlerin piyasada daha yüksek değer görmemesi ya da bu farkın üreticiye yansımaması, üreticinin motivasyonunu düşürmektedir. Bölgesel önceliklerin farklılığı; Edirne’de bazı bölgelerde tarım faaliyetlerinin hayvancılığa kıyasla daha öncelikli olması, hayvancılıkla ilgili projelerin geri planda kalmasına neden olmaktadır” dedi.

UYGULANABİLİRLİĞİ İÇİN ÖNERİLERİNİ SUNDU

Yeterli denetim ve takip mekanizmalarının eksikliğinin de bulunduğunu söyleyen Subaş; “Ari projelerinin sürdürebilirliği için düzenli takip ve denetim gereklidir. Ancak bu sistemlerin etkin çalışmaması, projelerin uygulanmasını ve yaygınlaşmasını engellemektedir. Bu nedenler göz önüne alındığında, Edirne’de ari hayvancılık projelerinin uygulanabilirliğinin artırılması için üreticilere yönelik teşviklerin güçlendirilmesi, bilgilendirme kampanyalarının yaygınlaştırılması ve altyapı desteklerinin sağlanması büyük önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.