Edirne’de 22 Dosteli Derneği, Almanya’dan Türkiye’ye 2 TIR ile gelen toplam 69 güvenin Eylül ayından beri Kapıkule Sınır Kapısı’nda olumsuz şartlarda bekletildiği iddiasıyla ilgili Edirne Valiliği’ne başvuru yaptı.
22 Dosteli Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Esvet Kütük, Almanya merkezli “Animal Welfare Foundation” ve “Animal Angel’s” derneklerinin, Kapıkule Sınır Kapısı’nda bekletilen hayvanların durumunu paylaşmasının ardından harekete geçerek, konuyla ilgili hem Edirne Valiliği’ne dilekçe sundu hem de konuyla ilgili olarak Batı Ekspres’e açıklamalarda bulundu.
Kütük, tarımsal kalkınmayı destekleme amacıyla Eylül ayından itibaren Almanya’nın Brandenburg eyaletinden Türkiye’ye düvelerin getirildiğini söyleyerek; “Ancak geldikleri bölgede mavi dil hastalığı olduğu endişesiyle hayvanlar tutuluyor. Hayvanlara test yapılıyor ve test sonuçlarının negatif çıkmasına rağmen günümüze kadar tutuluyor. Bazı hayvanlar doğum sürecine girmiş, doğan yavrular ölmüş. TIR’ın içi dışkılanmış durumda. Kanunlara göre; ilgili kurumun veterinerleri 2 saati geçtikten sonra beslenme, su desteğini ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak zorunda. Buna rağmen hâlâ TIR’larda tutulmaya devam ediliyorlar” ifadelerini kullandı.
Almanya merkezli “Animal Welfare Foundation” ve “Animal Angel’s” derneklerinin açıklamasında mavi dil hastalığına karşı yapılan test sonuçlarının negatif çıktığının duyurulduğunu söyleyen Kütük; “Biz de bu kapsamda Edirne Valiliği’ne, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ve savcılığa başvurularımızı yaptık. Çünkü burada hayvanların mağdur olmasının dışında Türkiye Cumhuriyeti Hayvanların Refahı Kanunu’na, hem Avrupa Birliği Hayvan Hakları Kanunu’na, hem de Evrensel Hayvan Hakları Kanunu’na bir muhalefet durumu var. Hayvanların bir an önce kurtarılmasını istiyoruz” dedi.
Kütük, Türkiye’nin ithalatçı firmadan getirilecek hayvanların testlerinin tamamlanmış olmasını talep etmesi gerektiğini belirterek; “İthalatçı firmadan izninin olduğuna dair beyan istemeli. Almanya da testlerinin tamamlanmış olarak çıkış vermeli. Burada Alman yetkililerin de kanun ihlali var. Alman yetkililer de kuralları göz ardı ettiği için hayvanlar mağdur olmuş durumda” sözlerine yer verdi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hayvanları geçici bir çiftliğe aldırabileceğini söyleyen Kütük; “Burada gerekli müdahalelerini, kontrollerini yapabilir. Bunun ödeneği de devlete yük olmuyor, ithalatçı firmaya yansıtılıyor. Ama burada önemli olan hayvanların kurtarılmasıdır. İnsan hatasının faturası hayvana kesilmiş durumda” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ