Hava Durumu

Mecliste Buğday Fiyat ve Destekleri Tartışıldı

Edirne İl Genel Meclisi’nde gündem dışı söz alan CHP İl Genel Meclisi Başkanvekili Mustafa Üstün ve AK Parti İl Genel Meclisi Başkanvekili Mutlu Kırman, TMO’nun hububat alım fiyatı ve destekleme modeli ile ilgili konuştu. Üstün, 1 ton buğday satan çiftçinin 2 bin 520 TL destek alamayacağını söylerken; “Yetkililer açıklama yapmalı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2025 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2025 16:49
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Mecliste Buğday Fiyat ve Destekleri Tartışıldı

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında CHP İl Genel Meclisi Başkanvekili Mustafa Üstün ve AK Parti İl Genel Meclisi Başkanvekili Mutlu Kırman, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan hububat alım fiyatı ve destekleme modeli ile ilgili gündem dışı konuşma yaptılar.

CHP İl Genel Meclisi Başkanvekili Mustafa Üstün, Trakya bölgesinde buğday hasadının başlamak üzere olduğunu belirterek; “Geçen hafta buğday fiyatları ile ilgili TMO’nun açıklaması vardı. Birinci sınıf ekmeklik buğday için 13 bin 500 TL açıklandı. Açıklanan rakamlarda bir sıkıntı var. Ton başına 2 bin 520 TL destek alınacağı söylendi. Ama yönetmeliğe baktığımızda, desteklemelerde ciddi sıkıntı gözüküyor. Sertifikalı tohumu, organomineral gübreyi, hepsini ayırmışlar. Vatandaş şunu merak ediyor; 1 ton buğday sattığında karşılığında 2 bin 520 TL destek alacak mı?” ifadelerini kullandı.

“2 BİN 520 TL DESTEK ALAMAYACAKLAR”

1 ton buğday satan çiftçinin 2 bin 520 TL destek alamayacağını söyleyen Üstün; “Açıklanan rakam, kamuoyunda 2 bin 520 TL üzerinden devam ediyor. Yanlış bir bilgi var ve bununla ilgili hiçbir yetkili açıklama yapmadı. ‘1 çiftçi, 1 ton buğday sattığında 2 bin 520 TL alacak’ diye bir açıklama bekliyoruz. Yönetmeliğe baktığımızda, sertifikalı tohum kullananlar ayrı bir ücret, kullanmayanlar ayrı bir ücret diyor. Kaç çiftçimiz sertifikalı buğday kullandı? Genele baktığında yüzde 10’un altındadır” dedi.

“YAKLAŞIK 500 TL EKSİK DESTEKLEME ALACAĞIZ”

Üstün, sertifikalı tohum kullansa bile bu yıl çiftçinin eline 630 TL gibi bir rakamın geçeceğini söylerken; “630 TL’nin içinde mazot gübre desteği ile buğday satış fiyatı desteği de var. Geçen yıla baktığımızda, buğdaylardan yaklaşık 500 TL eksik destekleme alacağız. Bölgemizde olağanüstü durumlar yaşadık. 7 Nisan’da kar yağdı. Bitki, hava olaylarından etkileniyor. Trakya’da bu yıl buğday ortalamasının düşük olacağını düşünüyoruz. 350-400 kilogram gibi bir ortalama olacağını ve bu süreçte destekleme modeliyle çiftçinin ciddi bir şekilde mağdur olacağını, kazancının ciddi oranda düşeceğini, çiftçiye çok büyük sıkıntı olacağını düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

“YETKİLİLER AÇIKLAMA YAPMALI”

Çiftçinin açıklanan şartlarda ayakta kalmasının çok zor olduğunu belirten Üstün; “Fiyatların revize edilmesi lazım ve özellikle yetkililerin, destekleme modeliyle ilgili net bir açıklama yapması lazım. 13 bin 500 TL, sert ekmeklik buğday için verildi. Trakya’da ekilen çeşitlerin yüzde 80’i yumuşak çeşitlerdir. Yumuşak çeşitler TMO’da 13 bin 500 TL üzerinden alınacak mı? Yetkililer bununla ilgili de açıklama yapmalı. Yönetmelikte planlı üretim deniyor. Planlı üretimi bilen çiftçi var mı? Ben bilmiyorum. Nedir bu planlı üretim? Bununla ilgili de açıklama yapılmalı” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR EDİLMEYECEK”

Üstün’ün ardından konuyla ilgili söz alan AK Parti İl Genel Meclisi Başkanvekili Mutlu Kırman, açıklanan buğday fiyatının 13 bin 500 TL olduğunu belirterek; “Destekleme modelinde, o yılın güncel desteklerine göre güncelleme yapılacağı bildirildi. Desteklemeler az ama bakanlığımız güncelleme yapılacağını belirtti. Açıklama gerekiyorsa da en yakın zamanda açıklama yapılır. Çiftçilerimiz hiçbir dönemde mağdur edilmedi, inşallah bu dönemde de mağdur edilmeyecek” ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından toplantı sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.