Edirne’nin Abdurrahman Mahallesi Hacı Arif Sokak’ta Uğur ve Nihan Özkaya çiftinin kurduğu Edirne Oda Sahnesi, tiyatro sanatını özgürce gerçekleştirebilecek bir alan yaratmak için kuruldu. Şehirdeki mevcut sahnelerdeki teknik ve bürokratik zorluklardan kaçınmak isteyen Özkaya çifti, tamamen kendi emekleriyle inşa ettikleri bu sahnede sanatı daha özgür bir şekilde icra etmeyi amaçlıyor.
Sahnenin kuruluşu hakkında bilgi veren Uğur Özkaya, “Biz ekibimizi geçtiğimiz sene kurduk. Tiyatro ekibimizin kuruluş amacı da kendi sahnesi olan bir tiyatro kurmaktı. Her şeyi kendi sahnesinde, kendi sahnesinde sergileyen, kendi sahnesinde çalışan bir ekip kurmaktı ve buna da ulaştık. Ekim ayında başladık buraya. Tarık Ülkü ve Kerim Atlı bizlere teknik anlamda çok yardım ettiler. Eşim de yapı ressam öğretmenliği mezunu. Mimarlık yüksek lisans yapıyor. Buradaki duvar boyamalarını ve duvar işlemelerini de o yaptı” dedi.
Kuruluş sırasında sahneye usta girmediğini belirten Nihan Özkaya, “Buraya hiçbir usta girmedi. Buradaki her şeyi arkadaşlarımızla birlikte yaptık. Herkes kendi yeteneğine göre bir şeyler sergilemiş oldu. Burayı sanat ve tasım yapmak için kurduk. Özellikle sanat ve tasarımla ilgilenen hocaları bulmaya çalışıyoruz. Burada herkes için kurslar açacağız. Etkinlikler, atölyeler, tiyatro oyunları, eğitimler, söyleşiler yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Tiyatronun zorluğuna değinen Uğur Özkaya, “Bürokrasiye takılmadan bir çalışma yapmak istiyoruz. Bu ne demek? Herhangi bir siyasi meselenin üstüne basan bir şey değil, tiyatro yapabilmek adına kurulan bir tiyatro aslına bakarsanız. Biraz daha özgür yapabilmek için kurduk aslında. Bir ekip kurmak ve o ekiple oyun çıkarmak da kolay değil. Yeri geliyor 10-40 arası kişiyle bir oyun sahnelemek için oyun çalışıyor ve bu 2-4 ay arasında sürebiliyor. Bunun sonucunda oyunumuz hazır, sahnelemeye de hazırız ama şehrimizde bunu sahneleyebilecek sahnemiz yok. Ya ücretle oynamak zorundayız bilet satıp ya da ücretsiz bir şekilde kötü bir sahnede oynamak zorundayız. Çünkü belediyenin üst sahnesi ücretsiz oyunlara verilmiyor. Ben de talep ettim orasını ama bana alt salonda oynayabileceğimi söylediler. Fakat alt salonda da sahne ışığı yok. 4 ay boyunca emek verdiğimiz bir oyuna sahne ışığı olmayan bir sahnede seyirciyle buluşturmaya çalışıyoruz. Aslında bütün bunlardan uzaklaşmak adına, bütün bunları dert etmemek adına burasını kurduk” ifadelerine yer verdi.
Amaçlarının topluma fayda sağlamak olduğunu aktaran Nihan Özkaya, “Özellikle belediye başkanına mesaj attım ama henüz randevu almadık. Onların da desteklerini bekliyoruz. Burada kişiler üstü bir yer yapmaya çalışıyoruz. Sadece para kazanmak için açtığımız bir yer değil. Aslında topluma fayda sağlayacak bir yer. O yüzden destek de siyasilerimizden bekliyoruz. Şu ana kadar bizim kapımızı çalan olmadı” diye konuştu.
MERT ERİŞKİN
Kaynak: MERT ERİŞKİN