Nilay YILMAZ
Havsa Toplum Sağlığı Merkezi tarafından gazetemize yapılan yazılı açıklamada,” “Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için önermekte ve her yıl ekim ayının ilk haftasını “Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlamaktadır.
ilk 6 ay boyunca bebeklerimize sadece anne sütü vermek onlara sunabileceğimiz en değerli armağandır. Altıncı aydan sonra ek gıdalara başlanmasıyla beraber, emzirmenin 2 yaş ve üzerine kadar sürdürülmesi ayrı bir önem taşır. Son 30 yıldır anne sütü üzerinde yoğunlaşan çalışmalar anne sütünün eşsiz bir besin olduğu bebek beslenmesindeki yerinin doldurulamayacağı gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Bunun sonucu olarak anne sütü kullanımı tüm dünyada tekrar yaygınlaşmıştır.
Her annenin sütü, kendi bebeği için en uygun besindir. Anne sütü bebeğe özel bir süt olduğu için bebeğin beslenmesinde bütün ihtiyaçlarını karşılayan bir besindir. Ayrıca bebeğin ayına ve gelişim sürecine uygun içerikte salgılanır. Bebek prematüre doğmuşsa barsak yapısını olgunlaştıran ve bebeğin hızlı büyümesini sağlayan maddeleri içermektedir.. Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık emzirme ile süt yapımı artar ve emzirme kolaylaşır. Anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirirken, aynı zamanda da bebeğin ilk aşısıdır. ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde, diyabet(şeker hastalığı), alerji, kusma, ishal, bronşit, menenjit gibi rahatsızlıklar daha az sıklıkta görülür. Ayrıca anne sütü bebekler için sindirilmesi kolay bir besin olduğundan bebekler sık emme ihtiyacı duyar ve daha iyi kilo alırlar. Anne sütü ile beslenen bebeklerde karın ağrısı ve gaz sancısı gibi rahatsızlıklar daha az görülür. Anne sütü alan bebeklerde erişkinlik dönemlerinde şişmanlık, şeker hastalığı, diş çürüklüğü gibi hastalıklar daha az görülür. ilk 6 ay anne sütü ile beslenen bebeğin D vitamini ve flor dışında hiçbir ek sıvıya, ek besine, vitamine gereksinimi yoktur.
Emzirme, bebek ile anne arasındaki duygusal bağı güçlendirir. Annenin bebeğini benimsemesi, bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanmasını kolaylaştırır. Emziren annelerin kendilerine güvenleri ve annelikten aldıkları haz daha fazladır. Emzirme anneyi ileride ortaya çıkabilecek kemik erimesinden korur. Erken emzirme ile annede doğum sonu kanamalar çabuk kesilir, memelerde şişme ve iltihaplanma olmaz, loğusalık kolaylaşır, vücudu daha hızlı eski haline döner. Emziren annelerin meme, yumurtalık ve rahim içi kanserlerine yakalanma riski de az olmaktadır. Her kadın bebeği için yeterli süt üretebilir. Yeter ki hamileliği boyunca bebeğini emzirme fikrine adapte olsun ve doğum sonrası bebeğini sık sık emzirsin. Sık sık emzirildiğinde anne sütü, çoğalır.
Anne sütünün erken kesilmesinin veya erken dönemde ek besinler verilmesinin sık rastlanan nedenleri, annelerin emzirmede güçlüklerle karşılaştıklarında nasıl davranacaklarını bilmemeleri veya sütünün yetersiz olduğunu düşünmeleridir. Mutlaka bu konuda aile sağlığı merkezleri, hastanelerden yardım alabilirler. Emzirme konusunda annelerin desteklenmeye ihtiyaçları vardır. Her annenin sütü bebek doğmadan oluşur. Sütün akması için bebeğin en kısa sürede emzirilmesi gerekir. Bebeğin anneyle aynı odada kalması emzirme için çok önemlidir.
Unutmayın bebeğiniz için en ideal besin anne sütüdür.”