Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

100. YILA ÖZEL KONSFERANS

Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü tarafından “TBMM’nin Açılış Süreci” konulu konferans gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2023 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2023 10:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
100. YILA ÖZEL KONSFERANS

Haber MERKEZİ

Trakya Üniversitesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 103. yılı dolayısıyla çevrim içi konferans düzenlendi.

Moderatörlüğünü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Tarık Sarıoğlu’nun yaptığı “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Türkiye Cumhuriyeti Güneşinin Şafağı: TBMM’nin Açılış Süreci” konferansına Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay konuşmacı olarak katıldı. Atalay konuşmasında, Cumhuriyet’e giden yolda TBMM’nin açılış sürecini anlattı.

Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay konuşmasının başında I. Dünya Savaşı’ndan söz ederken, savaşın sonunda galip devletlerin (İtilaf Devletleri), mağlup devletlere (İttifak Devletleri) imzalattırdıkları mütareke ve antlaşmaların bütününün Versailles Sistemi olarak adlandırıldığını ifade etti. Türk Milleti’ne Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasının imzalattırıldığına dikkat çekten Atalay, Mustafa Kemal Paşa önderliğinde, emperyalizme karşı topyekûn bir mücadelenin başladığını belirtti.

TBMM’nin açılışına giden zorlu süreç hakkında bilgiler veren Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmasıyla istiklâl şafağı sökmeye başlamıştır. Türk İnkılabının, ‘Anadolu İhtilali’ safhasının ihtilal beyannamesi olan Amasya Tamimi ile Millî Mücadelenin yol haritası tespit edilmiştir. Süreç içerisinde; Erzurum Kongresi’yle bölgesel başlatılan mücadele, Sivas Kongresi’yle bütünüyle vatan sathına yayılacak bir şekilde teşkilatlanma kararı alınmıştır. Amasya Mülâkatı ile başlatılan Millî Mücadele’nin meşruiyeti İstanbul Hükümeti tarafından tanınma sürecine girmiştir. Burada Mustafa Kemal Paşa, ‘Mîsâk-ı Millî’ fikrini paylaşmış ve bunun Osmanlı Mebuslar Meclisinde karar hâline getirilmesiyle İstanbul’un resmen işgal edilmesi üzerine Anadolu’da yeni bir meclis tesisi faaliyetleri hızlandırılmıştır. Nihayet Cuma günü olması da dikkate alınarak TBMM, 23 Nisan 1920’de Hacı Bayram Veli Camiinde kılınan Cuma namazından sonra dualarla, kurbanlar kesilerek açılmıştır.”

TBMM’nin 103. yılını da kutlayan Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve milletimizin egemenlik ve bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz.” dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.