Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sezen, Edirne'de tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için önem taşıyan destekleme ödemelerinden üreticilerin en üst seviyede yararlanabilmesi için gerekli tüm çalışmaların yapıldığını söyledi.
Bu ödemelerde aslan payını hububat, baklagil ve yağlı tohumlar aldı. En fazla ödemenin hububat, baklagil ve yağlı tohumlar tarımına verildiğinin altını çizen Sezen, “2016 yılında bitkisel üretime yönelik desteklemelerden Hububat, Baklagil ve Yağlı Tohumlar Alan Bazlı desteklemeleri için 34 bin 962 üreticimize 101,8 milyon TL destekleme ödemesi yapıldı. Aynı zamanda yıl içerisinde mazot ve kimyevi gübre desteklemesi için başvuruda bulunan 28 bin 845 üreticimize 37 milyon TL destekleme ödemesi yapıldı. iyi tarım ve organik tarım yapan üreticilerimize 2016 yılında 112 bin TL destekleme ödemesi verildi. ilimize toplam verilen destekleme tutarı ise 200 Milyon TL'dir” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın başlattığı Genç Çiftçi Projesi kapsamında Edirneli birçok üreticiye destekleme yapıldığını ifade eden Sezen, şöyle devam etti:
“Bakanlığımız tarafından 2016 yılında başlatılan Genç Çiftçi Projesi kapsamında Edirne'de 151 çiftçimize tamamı hibe olacak şekilde kişi başına 30 bin TL destekleme ödemesi yapıldı. 7 Genç çiftçimiz bitkisel üretime yönelik sundukları projeler için toplam 140 bin TL'lik hibe desteğinden yararlandı. Ayrıca 19 çiftçimize ekonomik yatırımlar adı altında 11 milyon 300 bin TL yüzde 50 hibe desteği ödemesi yapıldı. Böylece genç çiftçiler için verilen destek tutarının tamamı 16 Milyon TL olarak gerçekleşti.”
Milletvekili Sezen, tarım alanında yapılan desteklemelerin yanı sıra hayvancılık alnında da önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, 2016 yılında hayvancılığa verilen destek sadece genç çiftçi projeleri ile sınırlı kalmayıp bunun dışında önemli destekleme ödemeleri yapıldığı ifade etti.
Sezen, “Bu kapsamda anaç sığır desteklemesi yönünde 11 milyon TL, anaç koyun, keçi desteklemesinden 5 milyon TL, besilik erkek sığır desteklemesine 1 milyon TL ve süt desteklemesine 9,7 milyon TL ödeme Bakanlığımız tarafından yapılmıştır. 2016 yılında hayvancılıkla uğraşan üreticilerimize toplam 29 Milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır” dedi.
Tarım ve hayvancılık dışında danışmanlık ve depolama gibi alanlarda destekleme yapıldığını vurgulayan Sezen şunları kaydetti:
“2016 yılında ayrıca tarımsal yayın ve danışmalık hizmetleri kapsamında danışmanlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlara 275 bin TL, mera ıslah çalışmaları, su ürünleri, çiftlik muhasebe veri ağı ve ürün çeşitlendirmeye yönelik değişik kalemlerden üreticilerimize ise yaklaşık 1 milyon 275 bin TL destekleme ödemesi yapıldı.”
Açıklamalarına 2017 yılındaki beklentiler üzerine devam eden Rafet Sezen, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara desteklemelerin artarak devam edeceğini kaydederek tüm çiftçilere bereketli ve bol kazançlı bir yıl diledi.
Haber Merkezi