Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akalın: “Dijital şiddet için acil önlem alınmalı”

Prof. Dr. Mehmet Akalın’ın Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde görüşülen “Çocukların Çevrimiçi Şiddete Karşı Korunması” konu hakkında konuşarak hızla artan dijital şiddet için acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2024 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2024 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
Akalın: “Dijital şiddet için acil önlem alınmalı”

Edirne Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyon Üyesi olan Prof. Dr. Mehmet Akalın, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde gündeme getirilen "Çocukların Çevrimiçi Şiddete Karşı Korunması" konusunu değerlendirdi.

Akalın, teknolojik ilerlemelerin kapılarını açtığı çağda, çocukları olağanüstü tehlikelere maruz bırakan bir dünyada yaşadıklarını belirterek, hızla artan dijital şiddet için acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.

“DİJİTAL OKURYAZARLIK OKUL MÜFREDATINA GİRMELİ”

Dijital okuryazarlık eğitiminin erken yaşlardan itibaren okul müfredatına entegre edilmesi gerektiğini belirten Akalın; “Online şiddet sonucu zihinsel sağlık ve refah ciddi şekilde tehlikeye girmekte ve çocuklarımızın güven duygularını yok etmektedir. Her hakaret içeren yorum, her uygunsuz görüntü ve her kötü niyetli tehdit, çocuklarımızın masumiyetlerini aşındırır ve özgüvenlerini zedeleyerek tamamen iyileşmeyebilecek uzun vadeli zararlara neden olur. Çocuklarımızı hem çevrimdışı hem çevrimiçi zararlı içeriklerden korumak, ahlaki bir görevimizdir. Online şiddetin ortaya çıkmasına neden olan kök sebepleri ele almalıyız, bunlar; zararlı içeriklerin hızla artması, dijital okuryazarlık eğitiminin eksikliği veya çevrimiçi toksik davranışların normalleşmesidir. Tüm paydaşları bilgi ve gerekli araçlarla donatarak dijital mecrayı güvenli ve sorumlu bir şekilde gezinmelerini sağlamaya yönelik kapsamlı eğitim ve farkındalık çalışmalarına yatırım yapılmalıdır. Dijital okuryazarlık eğitimi, çocuklara çevrimiçi tehditleri tanımlama ve yanıtlama, kişisel bilgilerini koruma ve gerekli durumlarda yardım talep etme konuları, erken yaşlardan itibaren okul müfredatına entegre edilmelidir. Raporda belirtildiği gibi, teknoloji şirketleri ve çevrimiçi platformlarla işbirliği yaparak etkili koruma ve denetim mekanizmaları geliştirmeli ve uygulanmalıdır. Bu, kapsamlı içerik denetimi politikaları, yaş doğrulama önlemleri ve zararlı içeriği tespit etmek ve kaldırmak için yapay zeka ve dijital öğrenme algoritmaları gibi teknolojik çözümleri içerir” dedi.

“İNTERNETİN ŞİDDETİN YAYILACAĞI BİR ORTAM OLMAMASINI SAĞLAMALIYIZ”

Akalın, şiddet ve sömürünün yayılacağı bir ortam olmamasını sağlamak gerektiğinin altını çizerek; “Resmi yasal koruyucu kurumlar, teknoloji şirketleri ve yasal koruyucu diğer gruplarda çocuklarımıza zarar vermek isteyenleri tespit etmek ve yargılamak için sıkı mekanizmalar geliştirmeli ve birlikte çalışmalıdır. Online şiddetle mücadele, bireysel bir savaş değil, tüm paydaşların taahhüt ve işbirliğini gerektiren kolektif bir çabadır. Toplumumuzun en savunmasız çocuklarımızı korumalı ve internetin; fırsatlar mekanı olmaya devam etmesini, şiddet ve sömürünün yayılacağı bir ortam olmamasını sağlamalıyız” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.