Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antibiyotikte sıkıntı devam ediyor

Doktorların yazdığı antibiyotiklere bir süredir hastalar erişmekte sıkıntı çekiyor. Yaşanan sıkıntının birkaç farklı boyutu olduğunu belirten Eczacı Şükrü Ciravoğlu, sorunun sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada yaşandığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2024 15:33
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2024 15:35
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Antibiyotikte sıkıntı devam ediyor

Son dönemde doktorların antibiyotik tedavisi önerdiği hastaların birçoğu, antibiyotiklere erişmekte sıkıntı yaşıyorlar. Konunun birkaç farklı boyutu olduğunu belirten Eczacı Şükrü Ciravoğlu, antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımı sonucu bakterilerin direnç kazanmasıyla yeni ilaç geliştirmeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada sıkıntının yaşandığını ifade eden Ciravoğlu; “Antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımı sonucu bakteriler tarafından direnç geliştirildi, dolayısıyla antibiyotikler etki etmemeye başladı. Bazı ciddi vakalarda doktorlar etki edecek antibiyotiği bulmakta zorlanıyorlar” dedi.

“TEDAVİLER GÜÇLÜKLE YÜRÜTÜLÜYOR”

Yeni antibiyotik geliştirilip bulunmasının kolay bir şey olmadığını söyleyen Ciravoğlu; “Bir ilacın ruhsatlandırılıp, geliştirilip piyasaya verilmesi aşaması 5-10-20’li yıllara bağlı. Dolayısıyla bir sıkıntı yaşanıyor. Eşdeğerler için de aynı durum geçerli. Mutlaka eşdeğeri aynı etkiyi gösteriyor ama bir gurup bulunmuyorsa onun eşdeğerleri de bulunamıyor. Tedaviler güçlükle yürütülüyor. Bekli de birinci tercihleriyle tedavi yapma durumunda değil doktorlar ama bulunabilecek seçeneklerle tedavileri sürdürmeye çalışıyorlar. Zaman zaman bütün ilaçlar için söz konusu olabilir ama geçici şeyler bunlar. Üretim aşamalarıyla ilgili sorunlar olabilir ama bunlar tolere edilebilir şeylerdir” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.