Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ATA TOHUMU İLE YETİŞEN LAHANA TEZGAHTA

Edirne Cumartesi Pazarı’nda pazar esnafı Faruk Ule, kaybolmaya yüz tutmuş öz ata tohumu ile yetiştirdiği yerli lahanaların, tezgahtaki yerini aldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2023 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2023 13:42
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
ATA TOHUMU İLE YETİŞEN LAHANA TEZGAHTA

Edirne Cumartesi Pazarı’nda Pazar esnafı olan Faruk Ule, Ülkenin geleneksel tarım ürünlerinden biri olan yerli lahananın, öz ata tohumlarıyla yetiştirdiğini ve tezgahtaki yerini almaya başladığını söyledi. Ule, bu özel ve neredeyse unutulmaya yüz tutmuş ata tohumlarının, yerli lahananın yetiştirilmesi için kullanılarak ürünün yetişme süresinin uzatıldığını, lezzet açısından da öz ata tohumlarıyla yetiştirilen yerli lahananın, rakiplerine göre daha zengin bir tada sahip olduğunu belirtti.

“170 GÜNDE YETİŞİYOR”

Pazar esnafı Faruk Ule, diğer lahanaların yetişmesinin tahmini 80 günü bulduğunu, öz ata tohumu ile yetiştirilen yerli lahananın ise tezgaha gelmesinin 170 günü bulduğunu belirterek “Normal koşullarda diğer lahanaların yetişmesi tahmini olarak 80 gün sürerken, öz ata tohumları kullanılarak yetiştirilen yerli lahananın bu süre 170 güne çıkıyor. Bu daha uzun yetişme süresi, bitkinin daha fazla besin ve enerji emmesine olanak tanırken, sonuçta daha büyük ve iri başlıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu durum, yerli lahanayı diğer lahana türlerinden ayıran önemli bir özellik olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

“GELENEKSEL TOHUMLARI KORUMALIYIZ”

Geleneksel tohumların korunması ve yeniden kullanılması gerektiğini söyleyen Ule şöyle konuştu: “Geleneksel tohumların korunması ve yeniden kullanılması, yerli tarımın sürdürülebilirliği açısından da yerel tarım ve geleneksel tohumların korunmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca, geleneksel tohumlar, modern tarımın getirdiği yoğun ilaçlama ve genetik değişikliklerden uzak durur. Bu, çevreye daha az zarar veren ve geleneksel tarımın sürdürülebilirliğini sağlayan bir yaklaşım sunarak, aynı zamanda bu tohumlar genellikle daha iyi lezzet ve besin değeri sunarlar, böylece tüketiciye daha sağlıklı ve lezzetli ürünler sunmuş oluyoruz.”

MERT ERİŞKİN

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.