Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Ayçiçeği üvey evlat muamelesinden kurtulmalı”

Her yönüyle Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu” Sempozyumu’nda konuşan Prof. Dr. Yalçın Kaya, Ayçiçeğinin Trakya’nın olmazsa olmaz bir bitkisi olduğunu belirterek “Ayçiçeği üvey evlat muamelesinden mutlaka kurtulmalı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2024 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 16:38
Kaynak: HİLAL PEKER
“Ayçiçeği üvey evlat muamelesinden kurtulmalı”

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde başlayan “Her yönüyle Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu” Sempozyumu 2’inci gününde devam ediyor. Sempozyum kapsamında Prof. Dr. Yalçın Kaya, Edirne’de Ayçiçeği Tarımının Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu sunumunu yaptı.

Ayçiçeğinin mevcut durumu hakkında konuşan Kaya, Ayçiçeğinin Türkiye’de en önemli yağ bitkisi olduğunu vurgulayarak, Edirne’nin ayçiçeği üretiminde yüzde 13’lük pay ile 3’üncü sırada olduğunu ifade etti. Kaya, Edirne’nin aşırı sıcaklar dolayısıyla kuraklıkla karşı karşıya olduğunu belirterek Ayçiçeğinin ekim alanı, verim ve üretim açısından en verimli ilçenin Uzunköprü olduğunu söyledi.

Kaya yüksek verim için tarlaya girilecek ilk zamanda erken ekimin önemine dikkat çekerek toprak analizinin mutlaka yapılması gerektiğini belirtti.

“YENİ YETİŞTİRME TEKNİKLERİ DENENMELİ”

Ayçiçeği için yeni yetiştirme tekniklerinin denenmesi gerektiğini belirten Kaya; “Ayçiçeği Trakya’nın olmazsa olmaz bir bitkisi. Ayçiçeğinde bazı yeni yetiştirme tekniği olan erken ekim, daha sık ekim gibi metotların denemesi gerekiyor. Ayrıca Ayçiçeğinin üvey evlat muamelesinden mutlaka kurtulmalı. Mutlaka ‘orobanş’ın ve ‘mildiyö’nün yeni ırklarına dayanıklı çeşitler üretimde yer almalıdır. Ayçiçeği lisanlı depoculuk sistemine alınmalı ve ayçiçeği üreticisi malını istediği zaman satabilmeli” diye konuştu.

HİLAL PEKER

 

Kaynak: HİLAL PEKER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.