Türkiye’de ilk kez 2013 yılında İzmir’de düzenlenen ve 11 yılda ülkenin birçok şehrinde düzenlenmeye başlayan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, Edirne’de 8’inci kez gerçekleştirildi. Türkiye’de eş zamanlı olarak düzenlenen tur, Edirne’de Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle başladı.
Bisikletlerini süsleyen, güne özel rengarenk kıyafetler giyen ve renkli makyajlarıyla dikkat çeken kadınlar, Atatürk Anıtı’nda bir araya gelerek, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu başlattılar. Edirne Belediye Bandosu’nun çaldığı şarkılarla dans eden kadınlar, müzikli eğlencenin ardından basın açıklaması yaparak bisiklet kullanımının önemine dikkat çektiler.
“BİSİKLET GÜNLÜK HAYATIN BİR PARÇASI”
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Edirne organizatörü Esranur Demircan, etkinliğin Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında düzenlendiğini belirterek; “Bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmek için düzenlenmektedir” ifadelerini kullandı.
“KADIN VE ERKEKLER AYNI HAKLARA SAHİP”
Demircan, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na katılanların dilek ve isteklerini açıklarken; “Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Biz binlerce kadın; pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek istiyoruz. Çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını istiyoruz” dedi.
“BİSİKLET KARBON SALIMINI 15 KAT AZALTIYOR”
İklim krizine de dikkat çeken Demircan; “Geçmişte iklim değişikliği diyorduk, şimdi artık iklim krizi diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık, yaşıyoruz. Her bireyin bu konuda yapabileceği şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz. Bir kişinin karbon salımı, otomobil ile gidilecek yol bisikletle gidildiğinde 15 kat azalıyor. Biz, iklim krizine karşı toplumu tüm paydaşlarını, kamu bileşenlerinden bireylere kadar gerekli önlemlerin ve düzenlemelerin derhal hayata geçmesini istiyoruz” sözlerine yer verdi.
“GÜVENLİ ULAŞIM HİZMETİ ALMAK İSTİYORUZ”
Demircan, insanların pandemi döneminde evlerine kapandığını hatırlatırken; “Dışarıya çıktığımıda nefes alacak yeşil bir alan aradık. Motorlu taşıtlar yollarda olmadığında gürültü kirliliğinin azaldığını, havanın nasıl temiz olduğunu gördük. Bunların, insanın temel ihtiyaçları olduğunu anladık. Toplu taşıma araçlarına binmek istemedik. Hem spor yapabileceğimiz, hem de açık havada olabileceğimiz bir ulaşım aracımız vardı; bisiklet. Şehirlerin insan odaklı yaşanabilir, bisiklet dostu ve sağlıklı şehirler olarak yeniden tasarlanmasını istiyoruz. Kamu alanlarının, özellikle kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin rahatlıkla erişebildiği, faydalanabildiği alanlar olarak kullanımına sunulmasını istiyoruz. Yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri almak istiyoruz” dedi.
BERK SÖYLEMEZ’İ ANDI
Geçtiğimiz günlerde bisikletiyle seyir halindeyken meydana gelen kazada hayatını kaybeden TRT kameramanı ve Edirne Haber Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Berk Söylemez’i de anan Demircan; “Geçtiğimiz günlerde trafik kazasında bisikletiyle birlikte seyir halindeyken hayatını kaybeden gazeteci Berk Söylemez için çok üzgünüm. Lütfen bizler de dikkat edelim, taksi ve araç şoförleri de lütfen çok dikkatli olsun. Kapıları açarken lütfen arkaya bir kez bakın, sizin bir saniye ayırmanız bir insanın bir ömür boyu kurtulmasına neden olabilir. Bu üzüntümü de bugün duyurmak istedim” ifadelerine yer verdi.
“OTOMOBİLSİZ PAZAR İLAN EDİLSİN”
Demircan, son olarak Pazar günlerinin ‘Otomobilsiz Pazar’ ilan edilmesini talep ederek; “Sağlıklı bir toplum ve yaşanabilir bir gelecek için özellikle büyük şehirlerimizde Pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘Otomobilsiz Pazar’ ilan edilmesini istiyoruz” diye konuştu.
SARAÇLAR’DAN LOZAN ANITI’NA PEDAL BASTILAR
Basın açıklamasının ardından kadınlar, bisikletlerindeki zilleri çalarak ve halkı selamlayarak Saraçlar Caddesi’nden geçtiler. Trafiğe kapalı caddeden bisikletleriyle yürüyerek geçen kadınlar, caddenin sonunda bisikletlerine binerek pedal bastılar. Bisiklet turunda kadınlar, Tunca ve Meriç nehirlerinin tarihi köprülerinden geçerek Lozan Caddesi üzerinden Karaağaç Mahallesi’ne ulaştılar. Kadınlar, turlarını Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi’ndeki Lozan Anıtı’nda tamamladılar.
UĞUR AKAGÜNDÜZ