Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÇİDEM: TRAKYA, BALKANLAR, EGE RİSKE GİRER

DOKU Derneği Başkanı Göksal Çidem, İğneada’ya yapılacak nükleer santralin Balkanlar, Trakya, Marmara ve Ege bölgelerini riske atacağını söyledi. Çidem “Elektriği güneş ve rüzgardan üretelim” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2023 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2023 18:18
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
ÇİDEM: TRAKYA, BALKANLAR, EGE RİSKE GİRER

Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği (DOKU) Başkanı Göksal Çidem, Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesine nükleer santral kurulması yönündeki karara tepki gösterdi.

Çidem “Nükleer santral kurarak en başta üç ülkenin (Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan) insanlarını riske atmaya değmez. Çevre Mühendisleri Odası’nın hazırladığı risk haritasına göre buraya santral yapılması, Trakya, Marmara, Ege ve Balkanları riske atmak demek. Elektriğe ihtiyacımız varsa bunu güneş ve rüzgardan karşılamalıyız. Bunları da bilim insanlarının belirlediği alanlara kurmalıyız. Kurulu elektrik gücümüz 105 gw, kullanılan elektrik bunun yaklaşık yarısı. İyi ve bilimsel bir planlama ile doğru yönetimle elektrik ihtiyacı nükleere gerek kalmaz” dedi.

İSTANBUL’UN SU VE TEMİZ HAVA KAYNAĞI

Yıllardır Istrancaların biyosfer rezerv alanı ilan edilmesini beklediklerini belirten Çidem daha sonra şöyle konuştu: “Trakya tarım toprakları tarımsal sit alanı ilan edilmelidir. İthalatın azalması ve gıda güvenliği için bu şarttır. Istrancalar 2008 ve 2010’dan beri biyosfer UNESCO adaylık dosyası bekliyor. Trakya topraklarında 8 bin 500 yıldır yerleşik tarım yapılıyor. Bu bilginin kaynağı; Aşağıpınar kazılarını yapan Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’dır. Burası Avrupa'ya yerleşik tarımın başlangıç noktasıdır. Ayrıca buraları İstanbul'un nefes borusu ve su kaynağıdır. İstanbul'un suyu ve havasının geldiği nokta burası. Kayıtsız şartsız fakatsız amasız korumak zorundayız. Hem bugün hem de gelecek nesillere olan insani sorumluluk bunu gerektirir. Istrancalar son buzul çağını yaşamadığı için çok zengin biyo çeşitliliğe sahip. Bulgaristan, kendi tarafındaki Istrancaları 28 yıldır korunuyor.”

“BELEDİYELER SAHİP ÇIKMALI”

Trakya’daki belediyelerin bir araya gelerek İğneada’ya sahip çıkmaları ve nükleer santralin yapılmasını önlemeleri gerektiğini belirten Çidem “2015 yılında Trakya’daki belediyelerin çoğunluğu ‘Doğanın yeşili Doların yeşilinden daha değerlidir’ diyerek toplanmış ve İğneada’da yapılacak santrale tepki göstermişlerdir. Belediyeler şimdi de bir araya gelip İğneada’ya sahip çıkmalılar, tepki göstermeliler” ifadelerini kullandı.

MURAT SAVAŞ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.