Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiftçinin beklentisi yeni yağışlar

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı son dönemdeki yağışların memnuniyet yarattığını fakat yetersiz olduğunu belirtti. Arabacı, kış döneminin devam ettiğini, yeni yağışlar gelmesini umut ettiklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2024 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2024 16:43
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Çiftçinin beklentisi yeni yağışlar

Geçtiğimiz yıl çiftçi için kurak bir sezon geçirilmesi, bu yıl da üretici için kurak olur mu? Endişesi yaratmakta. Son dönemde yağan yağışların memnuniyet yarattığını fakat yetersiz olduğunu belirten Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, kış aylarının devam ettiğini, toprağın doyuma ulaşması için yağışlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Arabacı; “Bizim için kar ya da yağmur, yağan her şey bölgemiz için faydalı. Bu kar yağışı, uzun zamandır beklediğimiz bir kar yağışıydı. Çünkü, kar yağmura benzemiyor. En azından bir miktar yağdığında, yavaş yavaş eriyor ve toprak onu daha güzel alıyor. O yüzden kar yağışını bütün üreticiler olarak hepimiz istiyoruz. Edirne’de bir kar yağdı, ancak kar yağdığı zaman şu an ekili olan kanolayı ve buğdayı örtecek seviyede olmasını isteriz. Çünkü bu dönemde karın altına ürün sıcak kalır ve çalışır. Yani bugün kar yağdığında ürünün boyu 8 santimetreyse, kar eridiğinde bir bakmışsınız 10-12 santim olur. Bu da ürünün altta çalıştığını gösterir. O yüzden bu yağan kar bölgesel. Zaten Edirne ve etrafında olan bir kar. Edirne’nin dışına biraz çıktığınızda birçok yerde beyazlık bile yoktu. O yüzden yeterli bir kar değil. Ama bizim için yağan her yağmur ya da kar güzeldir” dedi.

“ŞİMDİLİK ÜRÜN ÇIKIŞI VE GELİŞİMİ İÇİN YETERLİ”

Kasım ve Aralık aylarında 170-180 kg yağış düştüğünü, ürünün çıkışı ve gelişimi için yeterli olduğunu söyleyen Arabacı;  “Geçtiğimiz yaz döneminde kurak bir dönem geçirdik, Kasım ve Aralık aylarında yağış almaya başladık. Bu süreçte de yaklaşık 170-180 kilogram civarı bir yağış almışız. Bu, ürünün çıkışı ve gelişimi açısından şu an yeterli, güzel. Ama genel kış yağışları olarak değerlendirdiğimizde, çok yeterli değil. Kış döneminde, bizim üreticiler olarak istediğimiz toprağın doyuma ulaşabileceği bir yağış olması lazım. Çünkü çok kurak bir dönem geçirdik. Toprak çok derin seviyelere kadar kuruydu. Şu an belirli bir kısmı güzel, tavlı ama alt kısmı henüz doyuma ulaşmadı. Daha kış devam ediyor, inşallah güzel yağışlar gelecektir. Bugün baktığımızda ‘ürün güzel olur mu, verim iyi olur mu’ demek için çok erken. Bu dönemde belirli aralıklarla yağış alıyoruz. İnşallah bu yağışlar devam eder. Toprağın doyuma ulaşması hem yaz dönemi kurak geçse bile, toprağın altı tavlı olması, ürünün kılcal kökleri ya da ayçiçeğinde kazık kök dediğimiz ürünlerin toprağın altındaki tavdan beslenerek çok kötü verim olmasını engeller. Ama yaz yağışları desteklerse çok verimli bir yıl olabilir” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.