Sertkan YILMAZ
Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu tarafından hazırlanan Uzunköprü ilçesi köyleri çöp konteyneri ihtiyacı, inşaat ve katı atıklar hakkındaki raporda, yaşanan çevre kirliliğine dikkat çekildi.
Edirne il Genel Meclisi'nin Kasım ayı bütçe görüşmeleri devam ediyor.
Geçtiğimiz gün düzenlenen toplantıda Uzunköprü ilçesine bağlı köylerde yaşanan çöp sorunu gündeme geldi. Komisyon Başkanı Cumhuriyet Halk Partisi Havsa il Genel Meclis Üyesi Serdar Çığla tarafından sunulan raporda, Uzunköprü ilçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin katı atıkları, Orta Edirne Katı Atık Yönetim Birliği'ne (OREKAB) taşımak zorunda olduğunu belirten Çığla, "Uzunköprü bölgesinde Altınyazı, Aslıhan, Balabanköy, Bayramlı, Çakmak, Çalıköy, Dereköy, Gemici köy, Hamitli, Harmanlı, Hasanpınar, K. Danişment, Karapınar, Karayayla, Kırkavak, Kırköy, Kurtbey, Kurttepe, Malkoç, Muhacırkadı, Saçlımüsellim, Sarallı, Sazlımalkoç, Sığırcılı, Süleymaniye, Turnacı ve Yağmurca'da atıklar, kontrolsüz bir şekilde araziye atılmış olup; gerekli uyarı ve çalışmalar yapılarak, sağlıklı bir ortama kavuşturulmasının faydalı olacağı görüşündeyiz. 2 adet çöp taşıma aracı yeterli olmadığı için aksaklıklar yaşanmaktadır.
53 köyde toplam bin 1256 çöp konteyneri bulunurken; bunların 371'i arızalıdır. 387 konteynere daha ihtiyaç vardır. Tamire ihtiyaçlı koyternerler genelde tekerlekleri arızalı olduğundan tamiratların yapılmasının mali açıdan karşı olacağı görüşündeyiz. Ayrıca konteynerlerin her yıl dezenfekte ve temizliğinin yapılması, sağlık açısından faydalı olacağı görüşündeyiz. Uzunköprü bölgesindeki sorunları, il Özel idaresi, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Belediye Başkanlıklarında ortak çözümler üretilerek sağlıklı, yaşanacak çevre oluşmasına faydalı olacağı kanısındayız. Yetkili kurumlarca, muhtarlıklar ve yöre halkına gerekli önlemlerin alınması için bilinçlendirme ve uyarıların yapılarak, mevcut köylerdeki kötü görüntü oluşturan çöplerin düzenlenmesinin sağlanması görüşündeyiz.” dedi.
Konuyla ilgili Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş ise, “Bu işin çözüm noktası, öncelikle vatandaşlarda çevre bilincinin oluşmasıdır. Ayrıca her suçun bir cezası olmalıdır. Bu konuda asıl yetkili olan, Çevre, Şehircilik ve iklim Bakanlığı'dır. Bakanlığın bu konuda personelleriyle araştırma yapması lazım. Bu bilgileri alarak, köylerde bir araştırma yapıp, kaymakamlara ve muhtarlara çöp atanlarla ilgili bir genelge çıkarılması gerekir. Bu genelge doğrultusunda çöp atanların tespitlerinin yapılması lazım. Birkaç kez ceza kesilmesinden sonra bunun önleminde büyük bir mevzi alırız. Çevre bilincinin oluşması çok önemli ama yetkili kurumların da harekete geçip, gerekli olan uygulamaları yapması önemlidir. Çünkü çevre bize emanet; çocuklarımıza ve torunlarımıza vereceğiz.” dedi.