Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Havsa İl Genel Meclisi Üyesi Serdar Çığla, mecliste Havsa’nın Yolageldi mevkiinde Kurtuluş Maden ve İnşaat Müteahhitlik A. Ş. tarafından yapılması planlanan kuvars kumu ocağı ve cevher hazırlama tesisi kapasite artışı projesi ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.
Çığla, proje ile 2 bin 600 dönümlük araziye kuvars kumu ocağı ve cevher hazırlama tesisi kurulacağına dikkat çekerken; Mart ayında Yolageldi köyünde düzenlenen halkın katılımı toplantısına Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden hiçbir temsilcinin katılmamasına tepki gösterdi.
Havsa’nın Yolageldi köyünde, Mart ayında projenin halkın katılımı toplantısı olduğunu söyleyen Çığla; “Yolageldi köyünde kum ocağı ve çevre düzenine hazırlıklarla ilgili bir toplantıydı. Kum ocaklarının A-1 ruhsatları, İl Özel İdaresi tarafından veriliyor. Onun dışındaki ruhsatlar, Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından veriliyor. Bunların önemli olduğu noktalarda da ÇED çalışmasıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na görev veriliyor. Yolageldi köyünde de bir firma, eskiden ruhsatı alınmış 21 hektarlık bir sahayı işletiyordu. Bu sahanın 2013 yılında genişletilmesi için bir müracaat yapılıyor. O müracaat orada kalıyor ve yapılmıyor. Fakat şu anda köyün arazisinin 5’te 1’ini kapsayacak, 2 bin 600 dönüme kum ocağının çalışma ortamının hazırlanması için Bakanlıktan talep ediliyor” ifadelerini kullandı.
Çığla, köy arazisinin talep edildiği yıl sayısını da açıklarken; “Köy, 150 yıllık köydür. Kum ocağının işletmesini şu andaki firma 138 yıllığına talep ediyor. Firma, projenin raporunun savunulması için taşeron bir firma bulmuş, savunuculuğu da onlar yapıyor. Yolageldi köyüne o güne kadar hiç gelmemişler. Neresi olduğunu da bilmiyorlar. Öyle bir çalışma yapıldı. Köyden de 300’ün üzerinde imza toplandı” dedi.
Projenin planlandığı alanın, köy yerleşim alanını da kapsadığını söyleyen Çığla; “Hatta 50-70 tane hayvanı olan bir işletme, bu sahanın içerisindedir. Su depomuz bile bu sahanın içindedir. Bu toplantılarda önemli olan şudur; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İl Özel İdaresi’ne, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne, gerekli yerlere haber gönderiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Müdürlüklerinin birinci görevi nedir? Toprağı korumak, üretimi artırmak, bitki örtüsü ve hayvan doğasını korumaktır. Toplantıdan haberleri olmasına, telefon edilmesine rağmen toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün hiçbir temsilcisi gelmedi. Bu imzalar toplandı, ilgili kurumlara verildi. Tarım ve Orman İl Müdürü ve diğer kurumlar, olumsuz dediklerinde o alan genişletilemez. Bu nedir? Önceden pazarlıktır. İleriki günlerde bu mahkemeye taşınacak ama insanları uğraştırmaya ne gerek var? 2 bin 600 dönümü üretim dışı bırakmak ciddi bir durum. Toprağı da az olan bir köydür. Burada daha önce açılan ocak, burasının ıslah edileceğini söylüyordu. Orada hiçbir şey yapılmadı, çukur hâlâ duruyor” sözlerine yer verdi.
Çığla, vatandaşları topraklarına sahip çıkmaya davet ederken; “Ayrıca buradan cevher çıkarken su da çıkacak. Toplantıda çıkan suyu ne ile çekeceklerini sordum. Havsa Belediyesi’nin vidanjörü ile çekeceklerini söylediler. Havsa Belediyesi’nde vidanjör var mı? Havsa Belediyesi’nde vidanjör yok. Ocak sahibi, firma, sahip çıkmayan Tarım ve Orman İl Müdürü, toprağın kaç yılda kaç yılda oluştuğunu biliyorlar. Biz topraklarımıza sahip çıkmak zorundayız. Müdürler gelip geçicidir ama insanlar topraklarına sahip çıkmak zorundadır. Bu konudaki kararlarını da tarım alanı olarak ÇED olumsuz vermelerini talep ediyorum” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ