Tekirdağ’ın Çorlu Belediyesi, geçtiğimiz günlerde kentte yaşayanan ve vatandaşların şikayetine konu olan hava kirliliği ve koku sorunu ile ilgili toplantı düzenledi.
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un başkanlığında düzenlene hava kirliliği ve koku sorunu danışma toplantısına; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar, İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşioğlu, DEVA Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Gökhan Metiner, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Kenan Kelle, CHP Çorlu İlçe Başkanı Cüneyt Akar, MHP Çorlu İlçe Başkanı Cemal Daştan, İYİ Parti Çorlu İlçe Başkanı Akın Yılmaz, Deva Partisi Çorlu İlçe Başkanı Ömer Dündar, Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Ahmet Fidan, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, kurum ve kuruluşların temsilcileri, oda başkanları ve yöneticileri, OSB yöneticileri ve temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Danışma toplantısında konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, yaşadıkları çevreye duyarlılık gösteren ve toplantıya katılanlara teşekkür ederken; katılım gösteremeyen CHP Tekirdağ Milletvekili, MYK Üyesi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ile AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mestan Özcan, Çiğdem Koncagül ve Gökhan Diktaş’ın da Ankara’daki yoğun programları nedeniyle toplantıya katılamadıklarını ancak destek olacaklarını ifade ettiklerini söyledi.
“YETKİMİZ YOK AMA SORUMLULUĞUMUZ VAR”
Sarıkurt, belediye başkanı olarak konuyla ilgili yetkisi olmasa da sorumluluğunun bulunduğunu belirterek; “Aslında kanunlar koku sorunu ve hava kirliliği konularında durumu tam olarak izah etmiş ve yapılması gerekenleri net olarak belirlemiş. Ancak bunları uygulama konusunda bazı sorunlar olduğu da ortada. Bize belediye başkanı olarak kanunla verilmiş bir yetki yok ancak sorumluluğumuz var. Bu sorumlulukla hareket ederek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte fabrika ziyaretleri gerçekleştirdik ve çatılarda hep birlikte gezdik. Açıkçası ekiplerin yaşadıkları zorlukları da bizzat yaşamış olduk. Sorunu kaynağında çözmek gerek” ifadelerine yer verdi.
“CEZAİ YAPTIRIMLAR OLACAKSA OLSUN”
Kanuni cezalar ve düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyen Sarıkurt; “Nasıl yapılacaksa yapılmalı. Bu kanuni düzenlemeler ya da cezai yaptırımlarla olacaksa olsun. İşini doğru yapan firmalarımızın da bu durumdan rahatsız olduklarına eminim. Örneğin cezai işlemlerin OSB’lere uygulanması ve onların da bunu firmalara yansıtması değerli olabilir. Sorunun üstesinden gelebilmek için devletimizin yaptırımların yanı sıra arıtma ve baca sistemleri uygulamaları konularında projelere destek vermesi, sanayi kuruluşlarımız içinde değerli olacaktır. Böylelikle denetimler daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilecektir” dedi.
“ORTAK HAREKET EDİLMELİ”
Sorunun çözümü için ortak hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Sarıkurt; ”Kentimizde ve bölgemizde yaşanan hava kirliliği ve koku sorununu çözmek için de ortak hareket etmek zorunda olduğumuzun bilincindeyiz ve bu konuda doğru adımlar atarak sorunun çözümü için yekvücut olacağımızdan şüphem yok, inancım tam. Bizim vatandaşlarımıza karşı sorumluluğumuz ortada. Onların huzuru ve sağlıkları için ortak hareket ederek sorunu el birliğiyle çözmeliyiz. Tamamımızın ortak bir irade ortaya koyması gerekiyor. Sorunun çözümü konusunda doğru adımlar atarsak kolaylıkla halledeceğimizi düşünüyorum” sözlerine yer verdi.
“MECLİSİMİZE SUNULMASI ÇOK DEĞERLİ OLACAKTIR”
Sarıkurt, gelecek nesiller için konuyla ilgili daha fazla duyarlılık gösterilmesi gerektiğini söyleyerek; “Burada ortaya koyduğumuz ve tespit ettiğimiz yöntemler ve önerilerin Tekirdağ’ımızın 8 milletvekilinin de imzalayacağı bir kanun teklifi ya da araştırma önergesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’mize sunulması çözüm için çok değerli olacaktır. Tabii ki burada halk olarak bizlere de görevler düşüyor. Geleceğimiz olan sevgili çocuklarımız ve yarınlarımız için bu konuda daha fazla duyarlılık göstermeli ve çözümü konusunda da destekçi olmalıyız. Duyarlılık göstererek davetimize katılan, taşın altına elini koyan, fikirleri ve önerileriyle görüşleriyle yol haritasının belirlenmesi konusunda destek olan herkese ayrı ayrı teşekkür ederim” dedi.
SUNUMLAR VE ÖNERİLER İLE DEVAM ETTİ
Toplantı, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ozan Deniz ve NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer’in hava ve çevre kirliliği, koku sorunu, yürütülen çalışmalar ve çözüm önerileri ile devam etti.
MİLLETVEKİLLERİ MECLİSE TAŞIYACAK
Sunumların ardından katılımcılar hava, çevre, su ve koku kirliliği konularında çeşitli öneri ve görüşlerini aktarırken, CHP Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar, İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşioğlu ve Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, ortak bir mutabakat sağlayarak konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışılması ve çözüme kavuşturulması için hep birlikte hareket edeceklerini belirtiler. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise konunun takipçisi olacağını ve çözümü konusunda destek vereceğini açıkladı.
Kaynak: Haber Merkezi