Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dr. Erdal ilgü, “Bölgemizde 10 Türden Fazla Kene Bulunmaktadır”

Trakya Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Dr. Erdal ilgü, özellikle bahar ve yaz aylarında görülen ve zaman zaman ölümle sonuçlanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı başta olmak üzere kenelerin bulaştırdığı diğer hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2019 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2019 10:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Dr. Erdal ilgü, “Bölgemizde 10 Türden Fazla Kene Bulunmaktadır”

Sertkan YILMAZ

    Kene tutunmalarının yılın her mevsiminde olmakla beraber en çok Nisan-Eylül dönemlerinde sıklaştığına dikkat çeken ilgü, ilçe merkezlerindeki park ve mesire alanları ile kırsal bölgelerde piknik yapan vatandaşların bireysel önlemler almaları gerektiğini hatırlattı.
    Trakya Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Dr. Erdal ilgü konu ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, “Bölgemizde 10 türden fazla kene bulunmaktadır. 
    Keneler gerek kan emerek, gerek deri ve deri örtüsüne zarar vererekve gerekse de hayvandan hayvana, hayvandan insana hastalık etkenlerini taşıyan önemli ekto parazitlerdir.
    Keneler hayvan ve insanların kanını emerek kansızlığa (anemi) neden oldukları gibi, ısırdıkları yerde açtıkları deliklerden sekonder enfeksiyonların girişine neden olarak, irkilti ve kaşıntıya sebep olarak, hayvanların huzursuz olmalarına, yem yememelerine, et ve süt veriminde kayıplara hatta ölümlere sebep olurlar.
    Kenelerin taşıdığı protozooer hastalıklar: Theileriosis, Babesiosis, Trypanosomiosis 
    Bakteriel hastalıklar: Brucellosis, Salmonellosis, Listeriosis, Clostridiosis, Veba, Borreliosis-Lyme 
    Riketsial hastalıklar: Anaplasmosis, Q Humması, Kayalık Dağlar Humması, Marsilya Humması, Epidemik Tifus,Ehrlichiosis
    Viral hastalıklar: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Louping-ill ve ensefalitlerdir. 
    Kenelerle mücadelede en geçerli yöntem hayvanlarda, barınaklarda ve yakın çevrelerinde yapılan ilaçlı mücadeledir.ilaç  seçimi, uygulama şekli ve zamanı önceden belirlenmeli ve sürüdeki tüm hayvanlar, barınakları bulındukları çevre etkili dozda ilaçlanmalıdır.
    Kullanılan ilaçlar kenelerin tüm gelişme dönemlerine  ve kısa sürede etkili olmalı ve hayvanları uzun süre bulaşmadan korumalıdır. Hayvan barınaklarının ve çevrenin ilaçlanmasında püskürtme yöntemi uygulanması daha etkili olacaktır.”dedi.
    Trakya Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Dr. Erdal ilgü yaptığı açıklamada yaz döneminde vatandaşların sıkça piknik ve dinlenme amaçlı kırsal bölgelere ve yeşil alanlara gittiğine dikkat çekerek yaptığı açıklamada LYME Hastalığı hakkında da bilgi verdi.
    ilgü,”Lyme hastalığının etkeni Borrelia burgdorferi'dir. Kenelerden bulaşır. iştahsızlık,halsizlik,göz lezyonları,eklem rahatsızlığı (artrit), şiddetli baş ağrısı, kalp sorunlar, depresyon ve psikiyatrik semptomlara neden olur. Antibiyotiklerle tedavisi mümkün olmakla birlikte teşhis etmek zordur. Kronik evrede 200 den fazla hastalığı taklit edebilir, buda teşhisi güçleştirir.
    Trakya bölgesinde ixodes ricinus türü kenelerde B. Burgdorferi etkeni izole edilmiş ve % 4 oranında kenelerin enfekte olduğu bildirilmiştir.”dedi.
    Hangi bölgeler daha riskli olduğu ve Keneden korunma yolları hakkında da bilgiveren Trakya Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Dr. Erdal ilgü,”Ağaçlık, ormanlık alanlar, tarla, mera gibi yerler, hayvanların barınaklarının olduğu bölgeler riskli olmakla beraber keneler her yerde bulunurlar.
    Riskli bölgelere gidildikten sonra genel vücut kontrolü yapılmalı, eğer kene varsa en kısa sürede vücudumuzdan uzaklaştırılmalıdır.”dedi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.