Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EDİRNE’DE KURBANLIK FİYATLARI AÇIKLANDI

Edirne Ticaret Borsası Başkanlığı tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban kesimi ve fiyatları açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2023 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2023 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
EDİRNE’DE KURBANLIK FİYATLARI AÇIKLANDI

2023 tarihinde toplanan Teknik İhtisas Komisyonu tarafından; önceki yıllara ait fiyat tarifeleri, Edirne Ticaret Borsası'nda oluşan baskül fiyatları ve kurbanlık hayvanın daha itinalı beslenme ve yetiştirilme unsurları ile günlük piyasa şartları dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler neticesinde karar alındı.

Gebe ve damızlık değeri olan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışına ve kesimine izin verilmeyecektir. Ancak serbest veteriner hekimler tarafından düzenlenen ve kesim yerinde görevli resmi veteriner hekim tarafından onaylanmış olan raporda gebe olmadığı veya damızlık değeri taşımadığı belirtilen dişi hayvanların satışına ve kesimine izin verilecektir.

Edirne Ticaret Borsasından yapılan açıklamada, “Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların pazara; Büyükbaş hayvanlar için kulağında takılı halde kulak küpeleri ve pasaportları, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi ve kulağında küpesi, il dışından gelmesi halinde yurt içi veteriner sevk raporu ile birlikte sevk etmeleri kaydıyla, 28 Haziran-01 Temmuz 2023 tarihlerinde kutlanacak olan Kurban Bayramına Münhasır Kurbanlık Canlı Hayvan Baskül Kilogram fiyat tarifesi, üreticiden tüketiciye olmak üzere aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.”

BÜYÜKBAŞ KURBANLIK HAYVANLAR

Dana                : 165.00 TL/Kg

İnek                 : 135,00 TL/Kg  (Damızlık vasfını kaybetmiş.)

KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK HAYVANLAR

Koç                   : 145,00 TL/Kg

Keçi                  : 130.00 TL/Kg

Kesim ve parçalama hizmetleri fiyata dahildir.

Fiyatlar İstişaridir, Azami Hadleri Göstermektedir.

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

KURBANIN DİNÎ DAYANAĞI NEDİR?

Kurban, Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadettir. Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de deliller mevcuttur. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir (Sâffât, 37/107).

Kurbanın meşruiyetine işaret eden başka âyetler de vardır: “Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 22/28), “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac, 22/34), “Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac, 22/36-37)

Bu âyetlerde zikredilen hayvan kesiminin, et ihtiyacı temini için olmadığı, bunların ibadet amaçlı birer uygulama oldukları gayet açıktır. Et ve kanların Allah’a ulaşamayacağının, asıl olanın ihlâs ve takva olduğunun bizzat âyetin metninde yer alması bunu açıkça ortaya koymaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve bizzat kendisi de kurban kesmiştir. Hz. Peygamberin (s.a.s.), meşru kılınmasından itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kestiği bilinmektedir (Tirmizî, Edâhî, 11; bkz. Buhârî, Hac, 117, 119; Müslim, Edâhî, 17).

Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerde, Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade edip; bu ibadetin Allah rızası için yapılmasını tavsiye etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1; İbn Mâce, Edâhî, 3).

Ayrıca hicretin ikinci yılından itibaren bugüne kadar müslümanların kurban kesmeleri, bu konuda görüş birliği olduğunu da göstermektedir (İbn Kudâme, el-Muğnî, XIII, 360).

YOLCUNUN KURBAN KESMESİ GEREKİR Mİ?

Yolcu (seferî), kurban kesmekle mükellef değildir (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 576). Ancak kesmesi hâlinde sevabını kazanır. Kişi, kurbanını ikamet ettiği yerde kesebileceği gibi, bayram dolayısıyla veya başka bir sebeple gitmiş olduğu yerde de kesebilir. Seferî olması, kurban kesmesine ve kestiği kurbanın makbul olmasına engel değildir.

Seferî iken kurban kesenler; bayram günleri içinde memleketlerine dönerlerse, yeniden kurban kesmeleri gerekmez. Kurban bayramının başında mukim iken kurban kesmeden bayram günlerinde sefere çıkana da vacip olmaz. Sefer hâlinde iken kurban kesmeyip de bayram günlerinde memleketlerine dönenlerin kurban kesmeleri gerekir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 63).

Başta Şâfiî mezhebi olmak üzere kurbanın sünnet olduğu görüşünde olanlara göre, seferîlik durumunda da aynı hüküm geçerlidir (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 383).

2023 KURBAN BAYRAMI TARİHLERİ NEDİR ?

27 Haziran 2023 Salı Arefe

28 Haziran 2023 Çarşamba Kurban Bayramı (1. Gün)

29 Haziran 2023 Perşembe Kurban Bayramı (2. Gün)

30 Haziran 2023 Cuma Kurban Bayramı (3. Gün)

01 Temmuz 2023 Cumartesi Kurban Bayramı (4. Gün)

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.