Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EDİRNE’DE OTELLER NEDEN SATILIYOR?

Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi Gökhan Balta, Edirne’de 14 otel ve turistik tesisin satışa çıkmasını değerlendirdi. Balta, afaki turist rakamlarının yatırımcıları otelciliğe yönelttiğini belirterek; “Girdikten sonra maliyetlerine bakıp işin yapılabilir olmadığını görüyorlar” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2023 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2023 16:02
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
EDİRNE’DE OTELLER NEDEN SATILIYOR?

Edirne’de 9’u merkezde, 2’si Keşan’da, 2’si Uzunköprü’de ve 1’i Havsa’da olmak üzere toplam 14 otel ve turistik tesisin internet siteleri üzerinden satışa çıktığı ortaya çıktı. Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi Gökhan Balta, fiyatları 4 milyon lira ile 475 milyon lira arasında değişen satılık otel ve turistik tesislerin satışa çıkarılma nedenle ile ilgili Batı Ekspres’e açıklamalarda bulundu.

Otellerin satılmasının altında basit nedenlerin bulunmadığını söyleyen Balta; “Edirne’nin yıllık 1,5-2 milyon turist kapasitesi var. İki milyon kapasite demek; Pazartesi günü dâhil hafta içerisinde yılda yüzde 100 doluluk oranı demek. Eğer bu kadar turist geliyorsa, mantık olarak her günün dolu geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“AFAKİ TURİST RAKAMLARI SÖYLENİYOR”

Kentteki kurumlar tarafından zaman zaman dile getirilen 5 milyon turistin geldiğine dair iddiaları değerlendiren Balta; “Geldiği söylenen 5 milyon turistin hepsi konaklamalı olarak söylenmiyor. İşin içerisinde günübirlikçiler de var. Günübirlikçilerin verisi nereden alınıyor, ona bakmak lazım. 1-2 araştırmaya bakılsa Edirne’ye yılda ne kadar turist geldiği bulunur. En çok ziyaret edilen müzelerin ikisine bakılmalı. Konaklamadaki 3-4 otelin yıllık verilerini de çıkardığınızda Edirne’ye ne kadar turist geldiği, kimlerin geldiği ortaya çıkar. Ama bunu yapan hiçbir kurum olmadığı için şu anda afaki rakamlar söyleniyor” dedi.

“İŞİN YAPILABİLİR OLMADIĞINI GÖRÜYORLAR”

Balta, kente 5 milyon turist geldiğine dair konuşulan iddiaların, yerel yatırımcıyı otel yatırımına yönlendirdiğini belirterek; “Bu afaki rakamların söylenmesi, yerel yatırımcının elindeki binasını otele çevirme fikrine neden oluyor. Basında ‘Bulgarlar geliyor’, ‘Çarşı kalabalık’ gibi haberlerin yazılması, sadece Cuma ve hafta sonu otellerin dolu olmasından dolayı da otel yatırımına girenler oluyor. Girdikten sonra işin maliyetlerine bakıp personel giderlerini de ortaya koyunca işin yapılabilir olmadığını görüyorlar” sözlerine yer verdi.

“İL GENELİNDE 130 TANE OTEL VAR”

Edirne il genelindeki otel sayısına dikkat çeken Balta; “Edirne’de 10 sene öncesine kadar 6-7 otel varken, şu anda merkeze 80’e yaklaştı. İl genelinde de 130 tane otel var. Bunun sebeplerinden bir tanesi; daha önce 2 grup otelcilik vardı. Turizm Bakanlığı belgeli tesisler ile adına pansiyon denen belediye ruhsatlı tesisler vardı. Ama pansiyonların bazıları öğrenci yurdu çıkıyordu ve orada bir kargaşa vardı. Şimdi bu kargaşa ortadan kalktı. Bakanlık buna bir düzenleme getirdi ve ruhsatları ayrıştı. Öğrenci yurdu olanlar yurt olarak devam ettiler. Otel olarak devam edecekler de Bakanlığa başvurdu ve basit konaklama belgesi olarak belge aldılar. Bu da sayıları son 3-4 senede içerisinde arttırdı. Biz, 1980’den beri işi bizzat yaşadığımız için sürecin nereye doğru ilerlediğini, daha sonrasında neler olabileceğini gayet iyi görebiliyoruz” dedi.

“KONAKLAYAN YERLİ TURİST SAYISI YÜZDE 80 DÜŞTÜ”

Balta, kentteki hafta içi ile hafta sonu turist rakamlarını da değerlendirerek; “Hafta sonu ile hafta içi gelen turist arasında neredeyse yüzde 90’lık bir değişim var. Döviz kurlarının yüksek olmasından dolayı hafta içerisinde yerli turist dediğimiz, iş icabı Edirne’ye gelen veya günübirlik İstanbul’dan konaklamaya gelen insanların sayısı, önceki yıllara göre neredeyse yüzde 80 düştü. Bunun yerini Bulgarlar aldı. Onlar da haftanın her günü konaklamalı gelmiyor, sadece Cuma ve Cumartesi günleri geliyorlar. Dolayısıyla sadece hafta sonu için otel yatırımı yapmak, yeni işletmecilerin gördükleri, bekledikleri bir şey değildi. Çok otel olması, otel enflasyonunun yaratılması maalesef fiyatları da etkiledi” ifadelerine yer verdi.

“GERÇEKÇİ RAKAMLAR DEĞİL”

Balta, satılığına çıkarılmış otellerin değerlerine de dikkat çekerek; “Kişiler, belli bir değerleme sistemi oluşmadığı için mallarının değerini internetteki ilanlara kendine göre yazıyor. Belki 100 milyon TL’lik bir oteldir ama 400 milyon TL yazıyor. O rakamlar zaten gerçekçi rakamlar değil” dedi.

“EDİRNE’YE 4 TANE YATIRIM DÜŞÜNÜLÜYOR”

Edirne’ye uluslararası grupların da otel projeleri olduğunu açıklayan Balta; “Edirne’ye büyük yatırımlar için gelecek olan, projelendirme yapmaya çalışanlar var. Uluslararası gruplar içerisinde birkaç tane otel düşünen var. Şu anda benim bildiğim Edirne’ye 4 tane yatırım düşünülüyor. Ama ne zaman yapılır net bir bilgi yok” diye konuştu.

“ARZ VE TALEBE GÖRE RAKAMLAR ARTAR”

Balta, kentteki otel odalarının fiyatlarının yüksek olduğunu söyleyenlere de seslenerek; “Yorumları yapan insanların otelcilik konusunda ne kadar bilgiye sahip olduğuna, otellerde ne kadar konakladığına bakmak lazım. Kendi yaptıkları işin içerisinde biz de onlara, ‘Çok pahalıya satıyorsun’ diyebiliriz. Edirne’de değerini bulmamış rakamlar vardır. Bugün 5 yıldızlı bir otelin odası bin TL’ye satılabiliyorsa çok da pahalı diyemezsiniz. Çünkü işin maliyetleri de çok fazladır. İnsanlar istihdam yaratıyorlar. Ama arada tabiri caizse ‘çakallık’ yapanlar da var. Kişi oteli yapıyor, büyük bir para harcıyor, maliyetini çıkartıyor, ‘Benim bu rakama satmam gerekiyor’ diyor. Ama gerçek rakamı piyasada gördüğü zaman yüksekten başlayıp aşağıya doğru indiriyor. Bu her zaman karşılaştığımız bir durumdur. Bu rakamlar, yoğunluğun olduğu dönemlerde artabilir. Kırkpınar’da artar. Ama diğer festivallerin kalitesi düştü. Festivaller için gelen insanlar artık gelmiyorlar. Bu sene Kakava’da da aynı sorunlar yaşandı. Büyük festivallerde arz ve talebe göre rakamlar artar. Bu durum, sadece bu şehre özel bir durum değil; dünyanın her yerinde olan bir şey. Artması da gerekir. Bu durum sadece kişinin ya da şirketin ekonomisine değil; Edirne’nin ekonomisine katkı yaratır” ifadelerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.