Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EDİRNE’DE ULAŞIM SERA GAZI EMİSYONUNDA BİRİNCİ

Edirne Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Savaş Çerkez, kentte sera gazı emisyonu oranlarını açıklarken; “Ulaşım sektörü, 1 milyon 574 bin 86 ton karbondioksit salınımı ile birinci sırada yer almaktadır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2023 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2023 15:13
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
EDİRNE’DE ULAŞIM SERA GAZI EMİSYONUNDA BİRİNCİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Edirne Şubesi tarafından düzenlenen Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu’nda, Edirne Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Savaş Çerkez, Edirne sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planı konulu sunum gerçekleştirdi.

Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı Salonu’nda düzenlenen sempozyumda Çerkez, 16 Ağustos 2022 tarihinde Edirne Belediyesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı’nın lansmanının gerçekleştirildiğini söyledi.

“HEDEFİMİZ 2050 YILINDA KARBON NÖTR”

Çerkez, hedeflerinin 2050 yılında Edirne’de karbon nötr olduğunu belirtirken; “Edirne ili kapsamında iklim değişikliği ve etkileriyle mücadele etmek adına Ağustos 2022’de Edirne Belediyesi çalışanlarından SECAP teknik ekibinin oluşturulmasıyla Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı çalışmaları başlamıştır” ifadelerini kullandı.

“SERA GAZI EMİSYONU ENVANTERİ OLUŞTURULDU”

Edirne’de SECAP çalışması kapsamında enerji, ulaşım ve atık sektörlerine ait verilerin toplantıdığını söyleyen Çerkez; “Toplanan veriler analiz edilerek, sera gazı emisyonu envanteri oluşturulmuştur. Veriler için baz yılı, veri güvenilirliği, temin edilebilirlik ve sağlıklı veri temini hususları göz önüne alınarak 2019 olarak belirlenmiştir. Belirtilen faaliyet alanlarında yapılan elektrik, doğal gaz, akaryakıt gibi kaynak tüketimleri sonucunda açığa çıkan sektör bazlı sera gazı emisyon hesaplaması yapılarak, il genelinde toplam emisyon miktarı 2 milyon 583 bin 582 ton karbondioksit olarak belirlenmiştir” dedi.

“ULAŞIM SEKTÖRÜ BİRİNCİ SIRADA”

Çerkez, sera gazı emisyonunda ulaşım sektörünün etkisine dikkat çekerek; “Turizm faaliyetlerinin yaygın olması ve şehir içi araç kullanımının yoğun olması sebebiyle buna dünyanın 2’nci büyük sınır kapısının da eklenmesi sonucu ulaşım sektörü, 1 milyon 574 bin 86 ton karbondioksit salınımı ile birinci sırada yer almaktadır. Diğer sektörlere bakıldığında ise enerji 900 bin 152 ton karbondioksit ve atık 109 bin 344 ton karbondioksit miktara sahiptir” sözlerine yer verdi.

“KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİKTAR 6,2 TON KARBONDİOKSİT”

Edirne’de trafiğe kayıtlı araç sayısının 160 bin olduğunu belirten Çerkez; “Referans yılına ait nüfus verileri dikkate alındığında kişi başına düşen sera gazı emisyon miktarı 6,2 ton karbondioksit olarak belirlenmiştir. Sektörel oransal dağılıma bakıldığında ise ulaşım sektörü yüzde 60,9, sabit enerji yüzde 34 ve atık sektörü yüzde 4,2 paya sahiptir” dedi.

“EN YÜKSEK ORAN ÖZEL ULAŞIM ARAÇLARINDA”

Çerkez, Edirne’de ulaşımda araç türlerine göre sera gazı emisyonlarını da açıklarken; “En yüksek emisyon, 1 milyon 561 bin 927 ton karbondioksit miktarı ile yüzde 99,2’lik oranla özel ulaşım araçlarına aittir. Diğer faliyet alanları ise 7 bin 449 ton karbondioksit miktar ve yüzde 0,5 oranıyla toplu taşıma, belediye halk otobüsleri, dolmuş ve minibüsler, 3 bin 36 ton karbondioksit miktarıyla bireysel taşıma ve taksi, bin 674 ton karbondioksit miktarla belediye filo araçları yer almaktadır” diye konuştu. Çerkez, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.