Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Edirne Kırmızısı ve Gülünün bir ayağı Havsa’da olacak”

Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Mustafa Tan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın Edirne Kırmızısı ve Edirne Gülü için araştırma ve uygulama merkezi müjdesi hakkında konuştu. Tan, Edirne Kırmızısı ve Edirne Gülünün bir ayağının Havsa’da olacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2024 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2024 13:37
Kaynak: MERT ERİŞKİN
“Edirne Kırmızısı ve Gülünün bir ayağı Havsa’da olacak”

Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Mustafa Tan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın Edirne Kırmızısı ve Edirne Gülü için yaptığı konuşma hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tan, Edirne Kırmızısı için çok uzun zamandır çalıştıklarını, Havsa Meslek Yüksekokulu’nun sürecin içerisinde aktif rol oynayacağını aktardı. Tan, Edirne Gülü için çalışmalarının devam ettiğini, Edirne Gülü için kurulacak olan araştırma merkezinin sürpriz olduğunu belirtti.

“EDİRNE KIRMIZISI İÇİN YOĞUN ÇALIŞIYORUZ”

Tan, “YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar çok güzel bir haber verdi. Biz bunu daha önceden beri düşünüyorduk. Trakya Üniversitesi bünyesinde bir Edirne kırmızısına araştırma ve uygulama merkezi yapılacak. Çünkü burada bir ziraat fakültesi yok. Ziraat fakültesi olmayınca bu tür çalışmalarla yarım kalıyor. Eksik kalıyor. Bunları tamamlayan bir birime ihtiyaç var. Üniversitelerin de bu alanda en güzel en kolay çalışma organları araştırma merkezleri. Edirne Kırmızısı çalışmaları Trakya Üniversitesi'nde belirli bir seviyeye geldi. 2018’den beri yoğun çalışmalar yapılıyor.  Bu çalışmaları belli bir merkez altında toplayarak tek elden yürütmek bu işi daha güçlü yapacaktır. Bu merkez bize bu alanda büyük bir kolaylık sağlayacak. Başkanımızın da söylediği gibi 2024 yılı içerisinde bu yıl bitmeden bu merkez kurulmuş olacak gibi gözüküyor. Şimdi yasal bir prosedürü var bu işin. Yönetmeliklerinin hazırlanması, yönetim kurullarının oluşturulması gerekiyor. Bunlar hazırlandıktan sonra bir dosya olarak YÖK’e sunulacak. YÖK ilgili kurullarında bunu görüşecek. Uygun görürse araştırma merkezinin Trakya Üniversitesi bünyesinde açılmasına izin verilecek. Ve ondan sonra da bir çalışmalar başlayacak. Havsa Meslek Yüksekokulu olarak aktif bir şekilde bu sürecin içinde yer alacağız. Çünkü benim Havsa Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi olmam, bu işlerde etkin görev alıyor olmam ister istemez meslek yüksekokulumuzu da sürecin içerisine dahil edecek” dedi.

“EDİRNE KIRMIZISI RENGİNİN MATERYALİ HAVSA’DA”

Edirne Kırmızısı için kurulacak olan araştırma merkezinin bir ayağının Havsa’da olacağını aktaran Tani “Biz bu Edirne Kırmızısı renginin materyalini Havsa’da üretiyoruz şu anda. Trakya Üniversitesi'nde kökboya bitkisi Havsa’da üretiliyor. Bundan sonra da çalışmalarımızda oradaki alanımızı daha da genişleterek üretimlerimize devam edeceğiz ve üniversitemizin yaptığı çalışmalara Havsa Meslek Yüksekokulu'ndan destek vereceğiz. Böylece Edirne Kırmızısı araştırma uygulama merkezinin bir ayağı da hafızada olmuş olacak.  Projeler belki tarımsal projeler tamamen Havsa’da yürütülecek. Yani bu işin başlangıcı. Havsa'dan olacak gibi gözüküyor. Hani topraktan kumaş, eğitimli kırmızı diyoruz ya. O toprak aşaması Havsa’da olacak. Edirne kırmızı araştırma uygulama merkezinin bir ayağı Havsa’da olacak” diye konuştu.

“EDİRNE GÜLÜ SÜRPRİZ OLDU”

Edirne Gülü için çalışmaların sürdüğünü, araştırma merkezinin sürpriz olduğunu belirten Tan, “Edirne Gülü Biraz sürpriz oldu Edirne Gülü için de bir çalışmalarımızı devam ediyorduk. Belirli bir seviyeye getirdik ama onun için bir araştırma uygulama merkezi düşünmemiştik şimdiye kadar. Çünkü bu konuda biraz zayıfız. Eksiklerimiz var. Çalışmalarımız çok daha yeni. Kök boya çalışmaları, Edirne Kırmızı çalışmaları 2018’de başlamıştı ama Edirne Gülü çalışmaları daha 2022 yılında başladı. İki yıllık çalışmalarımız. Birkaç tane projemiz var. Henüz sonuçlanan araştırmamız yok. Daha çok net sonuçlar almadık. Ama bu konuda da kararlıyız. Edirne Gülünü ortaya çıkarmak için yeniden kent kültürüne katmak için çalışmalar yapıyoruz. Devam edeceğiz. Araştırma merkezi kurulunca bu çalışmalar çok daha hızlanacak. Bu da bu bizim için sürpriz oldu. Çok da güzel oldu. O konuda da bir merkez kurulursa aynı kök boyada olduğu gibi Edirne Kırmızısında olduğu gibi bu işin tarımsal üretim kısmı yine Havsa’da olacaktır. Üretimi Havsa’da olan, örnek bahçeleri Havsa’da olan bir araştırma uygulama merkezleri olur diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.