Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne’nin kırmızısına ve gülüne araştırma merkezi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Trakya Üniversitesi’nde Edirne Kırmızısı ve Edirne Gülü için araştırma uygulama merkezi kurulacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 20:42
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 21:10
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Edirne’nin kırmızısına ve gülüne araştırma merkezi

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde akademisyenlerin baskı resim sergisinin açılışını yaptı. Daha sonra öğrenci toplulukları ile bir araya geldi. Topluluk stantlarını birer birer gezen Özvar, bütün öğrenciler ile yakından ilgilendi. Özvar'a AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da eşlik etti. Stantları gezdiği sırada Kazak bir öğrenci Özvar’a Kazakistan’ın yöresel kıyafeti olan Şapan’ı giydirdi. Özvar, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Trakya Üniversitesi yönetimi ile yaptığı görüşmelerde Edirne Kırmızısı ve Edirne Gülü için araştırma uygulama merkezi kurulacağını, kurulacak olan araştırma uygulama merkezinin bu sene içerisinde tamamlanacağını belirtti.

“EDİRNE KIRMIZISINI DÜNYA VE ÜLKEMİZE TANITMA ARZUSUNDAYIZ”

Edirne Kırmızısının dünya ve ülkeye tanıtılmasının önemini vurgulayan Özvar, “Trakya Üniversitemiz aslında büyük bir kapasiteye sahip bir üniversite. Sözünü ettiğimiz hizmetlerinin yanı sıra daha hizmet edebileceği ve rekabet edebileceği alanlarının olduğunu gözlemliyoruz. Ankara'da yaptığımız çalışmalar, burada olduğumuz gözlemler bize Trakya Üniversitesi'nin bu sözünü ettiğimiz hizmetlerin yanı sıra ülkeyi ve daha geniş bir coğrafyaya niş alanlarda hizmet edebileceğini gösteriyor. İşte Edirne kırmızısı bu alanlardan bir tanesidir. Üniversitemizde bazı öğretim elemanlarımız Edirne kırmızısı bitkisi üzerinden yaptığı çalışmalarla mütevazı adımlar atmak suretiyle sanayi veya endüstriye dönüşebilecek çalışmaları başlatmış bulunuyorlar. Trakya Üniversitesi'nin bu çalışmaları daha bir üst lige çıkartmasını arzu ediyoruz. Bu amaçla rektörümüz Erhan Bey'le yaptığımız müzakerelerde Edirne Kırmızısı ilgili olmak üzere bir uygulama araştırma merkezinin kurulması ve bu merkezde çok farklı alanlardan gelen bilim insanlarını bir araya toplamak suretiyle gerek tekstil gerek sanayi gerek kimya gerek diğer alanlar, sağlık, kozmetik ve diğer alanlarda Edirne kırmızısını dünyaya ve ülkemize tanıtmasını arzu ediyoruz. İnanıyorum ki inşallah kuracağımız bu araştırma ve uygulama merkeziyle Edirne Kırmızısı üzerine yapılan çalışmalar çok daha kaliteli hale gelecek. Üzerinde konuştuğumuz Edirne Kırmızısı da inşallah üniversitemizin gayretleriyle ülke ekonomisine kazandıracağımız önemli bir ürün haline gelecektir” dedi.

“EDİRNE GÜLÜ ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Edirne Gülü hakkında da açıklamalarda bulunan Özvar, “Trakya Üniversitesi’nde biz Edirne Kırmızısının yanı sıra Edirne gülü üzerine de bir araştırma uygulama merkezi kuracağız. Yükseköğretim Kurulu olarak Edirne Gülünün yetiştirilmesi, büyütülmesi, bundan ürün elde edilmesi ve bu ürünlerin sanayiye kazandırılması gibi bir amaçla üniversitemiz bu alanda ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Nasıl Isparta'da bu alanda çok güçlü çalışmalar yapılıyor ve bu alanda önemli ürünler elde ediliyorsa aynı benzer çalışmayı yine dostane, kardeşane bir şekilde Edirne'de, Trakya Üniversitesi’nin de yapacağına inanıyoruz. Dolayısıyla Trakya Üniversitesi artık yeni yeni yollar, yeni araştırma alanları üzerinde ihtisaslaşmak suretiyle ülkemizin yüksek öğretim ile bilim ve teknoloji kapasitesine önemli katkılar sağlayacak inancını taşıdığımı sizlerle paylaşmak istiyorum” ifadelerine yer verdi.

“BU YIL İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK”

Araştırma ve uygulama merkezinin bu yıl tamamlanacağının altını çizen Özvar, “Bu yıl içerisinde Trakya Üniversitemiz bize başvuruda bulunmak suretiyle, yani araştırma uygulama merkezini kurma teklifini Yüksek Öğretim Kuruluna iletecek. Yükseköğretim Kurulu da inşallah belirli bir bütçeyle desteklenen bu tekliflerin hayata geçmesi yani merkezlerin kuruluşunu onaylamak suretiyle Edirne'de faaliyete geçmesini temin edeceğiz” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.