Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ERKİN; “KARAR YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcılığı görevinden emekli Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Kararı değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2023 15:53
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2023 15:53
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
ERKİN; “KARAR YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcılığı görevinden emekli Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, 7179 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Kararı değerlendirerek; “Tarımsal sulama yapan Kalkınma Kooperatifleri ve ferdi sulama yapan çiftçilerde yararlanmalıdır. Yapılan uygulama haksız ve anayasal eşitliğe de aykırı” ifadelerine yer verdi.

“SEZON KURAK GEÇTİ”

Yaz sezonunun kurak geçtiğini ve sulamaya ihtiyaç olduğuna değinen Erkin “Kurak giden bu sezonda sulamanın önemi çok fazla öne çıktı. Çiftçiler bu konuda ciddi girdi maliyetleri yanında, sulama maliyetleri de arttı. Bu maliyetlerin en azından bir kısmını, geçtiğimiz genel seçim öncesi Cumhurbaşkanımızın çıkardığı bir kararname ile sulama giderlerinin yüzde 50’sinin karşılanacağı şeklinde bir taahhütte bulunuldu. Bununla ilgili çalışmalar tamamlandı. Geçtiğimiz günlerde de bakanlık bir genelgeyle bunu kamuoyuna duyurdu. Genelge içeriğine baktığımız zaman sulama maliyetlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak. Güzel bir uygulama lakin sadece sulama birlikleri bünyesinde olan sulayıcılar ve sulama kooperatifleri bünyesinde olan sulayıcılar yararlanabiliyor. Çıkarılan yönetmeliğin kapsamı bu yönde sınırlandırılmış ama büyük bir sulayıcı kesim de bu durumda mağdur oluyor” dedi.

“GÜNDEMDE TUTULMALI”

Trakya Bölgesinde tarımsal sulamanın fazla olduğuna değinen Erkin “Özellikle bölgemizde bu sulayıcı gruplar fazla. Kalkınma kooperatifi bünyesindeki sulamadan yararlanan çiftçilerimiz ve kendi adına sulama yapan çiftçi vatandaşlarımız bu destekten maalesef yararlanamıyorlar. Genelgede şöyle bir tanım yapılmış; Sulama birlikleri veya kooperatiflerindeki giderler belirlenecek, bunlar piyasa şartlarına göre belirlenecek ve ilgili bakanlık birimlerine bildirilecek ve oradan yüzde 50 oranda ödeme yapılacak şekilde bir tanım var. Bu uygulama benzer bir şekilde ziraat odaları aracılığı ile veya tarım ilçe müdürlükleri aracılıyla vatandaşlarda kendi harcamalarını belgeleyerek bu anlamda harcamalar tespit edilip ilgili müdürlüklere başvuru yapılarak vatandaşlara da bu yüzde 50 oranındaki sulama desteği sağlanmış olur. Buda adalet anlamında bütün sulayıcılara ödeme desteği gerçekleştirilmiş olur. Aksi halde birçok sulayıcı çiftçimiz bu desteklemeden yararlanamayarak mağdur olur ve haksız bir uygulama olduğu da aşikardır bu konunun. O yüzden bu konu yeniden değerlendirilerek, özellikle bölgesel anlamda ziraat odaları ve çiftçi kuruluşları tarafından kamuoyunda biraz daha gündemde tutularak ben inanıyorum ki bu mağdur duruma düşecek olan sulayıcı kalkınma kooperatif sulayıcıları ve bireysel sulama yapan çiftçilerimize bu hakka kavuşurlar diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.   

MERT ERİŞKİN

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.