Nilay YILMAZ
Tanışma toplantısı olarak düzenlenen buluşmada EŞiK Edirne inisiyatifi temsilcileri hem kendilerini tanıttılar hem de yapılan çalışmalar ile ilgili olarak bilgiler aktardılar. ilk defa bir araya gelen EŞiK Edirne inisiyatifi istanbul Sözleşmesi'nin tartışılamaz, feshedilemez, uygulamasından vazgeçilemez olduğuna dikkat çekti.
Daha güçlü bir Edirne inisiyatifi için diğer örgütlere de çağrıda bulunulan toplantıda yapılan açıklamada şunlara yer verildi:
“ilimizde de; kadınların başlattığı bu eşitlik ve temel yaşam hakkı mücadelesine destek vermek, kamuoyunu bilgilendirmek, farkındalık yaratmak amacıyla 12'ncisi Edirne merkez olmak üzere 15 örgütün katılımı ile EŞiK Edirne inisiyatifi oluşturuldu.
inisiyatife şimdiye kadar katılan örgütler; EKAMEDER, EKK Kadın Meclisi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcisi Edirne Kadın Meclisi, DiSK Emekli-Sen Edirne Şubesi, Birleşik Kamu-iş Konfederasyonu Eğitim-iş, Çocuk Hakları Derneği, Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, TÜKD Edirne Şubesi, Trakya Roman ve Engelliler Derneği, ÇYDD Edirne Şubesi, Veli-Der Edirne Şubesi, KESK Eğitim-Sen Edirne Şubesi, Lüleburgaz Kent Konseyi Kadın Meclisi, Enez ve Uzunköprü Belediyeleri olup, katılımlar devam ediyor.
Önceliğimiz istanbul Sözleşmesinin uygulanarak, ayrım yapılmaksızın kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın asla kabul edilemeyeceğidir.”
'istanbul Sözleşmesi' tartışılmaz, feshedilemez, uygulamasından vazgeçilemez” vurgusu yapılan açıklamanın devamı şöyle;
“Son zamanlarda istanbul Sözleşmesinin AK Parti Merkez Yönetim Kurulu'nda yeniden tartışmaya açılarak yeni yol haritalarının belirlenmesi konuşulmaktadır. Buna göre; Sözleşmeden çıkılması, yeni bir yasanın hazırlanması ve yeni bir sözleşme oluşturulması seçenekleri gündeme getirilmekte, belli kesimlerin saldırısı altında olan, Sözleşmenin 'Temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık yapılmaması' konusunu düzenleyen 4'üncü maddesine şerh (yorum bildirimi) konulacağına işaret edilmektedir. Anayasa'nın 10. maddesinde belirtilen eşitlik ilkesine göre; 'Herkes; din, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olamaz' hükmü yer almaktadır. Anayasa hükümleri; yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır.
Yol haritalarının tartışılması dahi şiddete teşvik, tüm kadınlara ve LGBTi+ lara yönelik bir tehdittir. Bu anlamda temel hak ve özgürlükler sınırlandırılamaz.
Dünyada ve ülkemizde katlanarak artan kadın, çocuk tecavüzleri, cinsel istismarlar ve hunharca işlenen kadın cinayetleri devam ederken ve iyi halden dolayı failleri serbestçe dolaşabilirken 'istanbul Sözleşmesi'nden vazgeçilemez. Avrupa Konseyinin hazırladığı, 45 ülke ve Avrupa Birliğinin imzaladığı ve ülkemizin de ilk imzacısı olduğu 'istanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi, kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine bilerek göz yummaktır. istanbul Sözleşmesi Devletlere yol haritası çizen, atılması gereken adımlara kılavuzluk eden uluslararası bir sözleşmedir. Bu nedenle 'istanbul Sözleşmesi; tartışılamaz, feshedilemez, uygulamasından vazgeçilemez.”