Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Esnaf Odası Başkanı Yıldırım Sain'den Esnafa Defter Uyarısı

Havsa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldırım Sain,Serbest Meslek Kazanç Defteri'nin 2018 yılı itibarı ile kağıt üzerinde değil internet üzerinden tutulmaya başlanacağı uyarısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2017 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2017 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Esnaf Odası Başkanı Yıldırım Sain'den Esnafa Defter Uyarısı

Nilay YILMAZ

    Havsa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldırım Sain konu ile ilgili olarak gazetemize yaptığı yazılı açıklamada, “486 sıra numaralı Vergi usul kanunu Genel tebliği, 17 Aralık 2017 Tarihli ve 30273 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
    Esnaf ve sanatkarlarımızın vergilendirme ile ilgili muhasebe, kırtasiye ve benzeri giderlerin azaltılması, muhasebe işlemlerinin kolaylaştırılması ve kayıt dışılığın azaltılması amacıyla defter tutma, muhasebe kaydı ve beyanname işlemlerinin elektronik ortamda yapılması ve uygulanmasına yönelik düzenlemeye geçileceğinden söz konusu tebliğe göre, basit usulde vergiye tabi esnafımızın 01.01.2018 tarihinden itibaren,gerçek usulde (işletme defteri tutan) vergiye tabi esnafımız ise 01.01.2019 tarihinden itibaren muhasebe ve defter kayıtları ile beyannamelerini Gelir idaresi başkanlığı (GiB) bünyesinde oluşturulan www.defterbeyan.gov.tradresinde yer alan elektronik istem üzerinden kaydedecek ve göndereceklerdir.Bilanço esasına göre defter tutan esnafımız defterbeyan sistemi kapsamında bulunmamaktadır.
    Başvuru defter-beyan sistemine ilk defa uygulanacak olması ve başvuru süre-sinin kısalması nedeniyle öteden beri faaliyette bulunan basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarlarımız 30 Haziran 2018 tarihine kadar başvuruda bulunmak zorundadır.
    ilk defa faaliyete başlayan basit ve gerçek usuldeki esnaflarımız ise, ilgili vergi dairesine işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen 7.işgünü  mesai saati bitimine kadar sistem başvurusunda bulunmak zorundadır.
    Başvurular gelir vergisi mükellefiyeti yönünden bağlı bulunan vergi dairesine yapılabileceği gibi www.defterbeyan.gov.tr adresinden de yapılabilir.
    Elektronik ortamda yapılacak başvurular, sürenin son günü olan saat:23.59'a kadar yapabilirler. Sistem başvuruları basit usulde vergiye tabi esnafın kendisi, esnaf ile sözleşme yapmış olan esnaf odası veya varsa esnafla sözleşme yapmış olan serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) tarafından yapılabilir. 
    işletme defteri tutan esnafın başvurusu ise bizzat esnafın kendisi veya sözleşme yaptığı SMMM aracılığıyla yapılabilir. işletme defteri tutan esnafın sistem başvurusunu, esnafın üyesi olduğu meslek odalarının yapması mümkün değildir.
    Basit usulde vergiye tabi esnaflarımızdan; Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge (naylon fatura) düzenlediği veya kullandığı tespit edilenlerin, bu durumun kendilerine tebliğ edildiği tarihi takip eden ay başından önce;
    Kanunen basit usul kapsamına girmeyen faaliyette başlayanların, bu faaliyete ilişkin olarak işe başlama bildirimini verdikleri 7. iş gününün mesai saati bitimine kadar;
    Basit usule tabi olmanın şartlarını yıl içinde kaybedenlerin ise aynı yılın Aralık ayı sonuna kadar;
    Kendileri, aracılık sözleşmeleri yaptıkları meslek odaları veya SMMM'ler tarafından www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya bağlı oldukları vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
    işletme defteri tutmakta olan esnaflarımızdan, basit usule tabi olmanın şartlarını üst üste  2 yıl sağladıkları için basit usule dönmek üzere başvuruda bulunanlar ise, bu şartları sağladıkları yılın Aralık ayı sonuna kadar yine kendileri veya sözleşme ile yetki verdikleri meslek odaları ya da SMMM'ler tarafından www.defterbeyan.gov.trveya bağlı oldukları vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
    Basit usule tabi esnaf ve sanatkarlarımızın başvuruları sözleşme yaptıkları esnaf ve sanatkarlar odası tarafından sistem üzerine kayıtları bizzat yapılacaktır.
    Kayıt zamanı ve diğer kayıt işlemleri basit usule vergiye tabi esnafımızın kayıtları 3 (üçer) aylık dönemler halinde sisteme girilecektir. Her üç aylık dönemin gelir ve gider belgelerinin bu dönemi takip eden ayın sonuna kadar sisteme girilmesi zorunludur. Örneğin, Ocak-Şubat-Mart aylarına ait gelir ve gider belgelerinin Nisan ayının sonuna kadar sisteme girilmesi gerekmektedir.
    Sistemin ilk kez kullanılacak olması nedeniyle bir defaya mahsus olmak üzere, 2018 yılının Ocak-Haziran dönemine ait altı aylık belgelerin 31 Temmuz 2018 tarihine kadar sisteme girilmesi mümkündür. Ancak, 2018 Temmuz ayından itibaren kayıtların yine üçer aylık dönemler halinde sisteme girilmesi zorunludur.
    Basit usulde vergiye tabi esnaflarımızın kayıtlarının üyesi olduğu meslek odalarınca veya sözleşme yaptığı SMMM'ler tarafından sisteme girilmesi zorunludur. Dolayısıyla, basit usuldeki esnafımızın vergi dairesinden almış oldukları kullanıcı kodu ve şifre ile kendi kayıtlarını kendilerinin siteme girmesi mümkün değildir. Esnaf, almış olduğu kullanıcı kodu ve şifre ile yalnızca sitem üzerindeki bilgilerini görüntüleyebilir, ancak bu bilgileri değiştiremez veya yeni bir bilgi giremez.
    Basit usulde vergiye tabi esnaflarımızın alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin bilgiler yalnızca meslek odalarınca veya SMMM'ler tarafından kayda alınabileceğinden, meslek odaları ve SMMM'ler, kendilerine gelen belgelerin sisteme doğru bir şekilde kaydedilmesinden sorumludur.
    Basit usul hesap özeti, sisteme girilen kayıtlar çerçevesinde sistem tarafından otomatik olarak üretilecektir.
    işletme defteri tutan esnaflarımızın defter kayıtlarının ise, ait olduğu ayın katma değer vergisi beyannamesinin verilmesi gereken son güne kadar sisteme girilmesi gerekmektedir. Örneğin 2018 yılının Ocak ayına ait kayıtların 24 Şubat 2018 (bu tarih Cumartesi gününe denk geldiğinden 26 Şubat 2018) tarihine kadar siteme girilmesi zorunludur.
    işletme defteri tutan esnaflarımızın defter onayları, sistem üzerinden Gelir idaresi Başkanlığı (GiB) tarafından elektronik olarak yapılacak, 2019 yılından itibaren kağıt ortamında defter tutulmayacağı için işletme defterlerinin noterlere tasdik ettirilmesine de gerek kalmayacaktır.2018 yılı için işletme defteri son kez noterlere tasdik ettirilecektir.
    Bu tasdik işleminin SMMM'ler tarafından yapılması halinde SMMM'lere defter tasdik ücreti, kırtasiye giderleri veya benzeri adlar altında herhangi bir ödeme yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Defter tasdikleri için yüksek bedeller talep edilmesi halinde esnafımız kendi defterini kendisi notere tasdik ettirebilecektir. 
    2019 yılından itibaren elektronik ortamda tutulacak olan işletme defterlerinin kapanış onayı ilgili hesap dönemini takip eden yılın Nisan ayı sonunda yine GiB tarafından elektronik olarak yapılacaktır.
    Sorumluluk basit usulde vergiye tabi esnaflarımız, gelir ve gider belgelerinin doğruluğundan ve zamanında meslek odasına veya SMMM'ye tesliminden sorumludur. Meslek odası ve SMMM'ler ise esnafın belgelerini doğru bir şekilde sisteme kaydedilmemesinden ve bu belgelere göre beyannamelerin ve diğer dilekçe ve bildirimlerin doğru ve zamanında sisteme girilmesinden sorumludur. Meslek odalarınca belgelerin sisteme doğru ve zamanında kaydedilmemesi halinde doğacak olan vergi ziyanına bağlı vergi, gecikme faizi ve vergi cezasından meslek odalarımız da esnafla beraber müştereken ve müteselsilen sorumlu bulunmaktadır.
    işletme defteri tutan esnafımızın bilgilerini doğru ve zamanında sisteme girilmemesi halinde ayrıca 700 TL (2017 yılı için) özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
    Vergi dairesinden kullanıcı kodu ve şifre almış esnafımız ile meslek odası yöneticileri ve çalışanları, bu kullanıcı kodu ve şifrelerin güvenliğinden sorumludur. Sistem kullanıcılarının kullanıcı kodu ve şifrelerini bir başkasıyla paylaşmaları kesinlikle yasaktır. 
    Bilgilerinize önemle sunulur.Gerekli bilgiler için Havsa Esnaf ve Sanatkarlar Odamıza uğramanız önemle rica olunur.”dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.