Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Yunanistan Soufli (Sofulu) Bölge Birliği Meslek, Sanatkârlar ve Tüccarlar Federasyonu tarafından ETSO binasında İpek Sergisi tanıtıldı. İpek sergisine Trakya Yaratıcılık Fotoğrafçılık Merkezi’nin (Dedeağaç, Yunanistan) İpek İmgeleri başlıklı fotoğraf sergisi de eşlik etti.
“EDİRNE’DE İPEK BÖCEKÇİLİĞİ 20’NCİ YÜZYILDA BAŞLADI”
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, “İpek; zenginlik, güzellik, estetik, zarafet, parlaklık, yumuşaklık ve rahatlığın yanında asaleti de çağrıştıran bir kavram olarak her zaman insanların ilgisini çekmiştir. İlk İpek üretiminin milattan önce 2600’lü yıllara dayandığını biliyoruz. Lakin ülkemize ulaşması milattan sonra 550 yıllarını bulmuştur. Akabinde Akdeniz üzerinden İspanya, İtalya ve Yunanistan’a yayılmıştır. Edirne de ipek böcekçiliğinin 20’nci yüzyılın başlarında açılan sanat okulları ile başladığı ve ilk üretimin 1913 yılında 1 milyon 500 bin kg yaş koza olduğu bilinmektedir. Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet döneminde de ipek böcekçiliği devam etmiş, birçok koza mektebi açılmıştır. Bu 2 gün süresince gerçekleştireceğimiz etkinliğimizin, hafızalarımızı tazelemesine, unutulmaya yüz tutmuş bu değerin ilimize tekrar kazandırılmasına ve ipek böcekçiliğinin tekrar canlanmasına vesile olmasını temenni ediyoruz. Geçmişimizi deneyimleyeceğimiz bu etkinlik, inşallah ki yeni ticari iş birliklerine de vesile olur” dedi.
“SOUFLİ’NİN İPEKLERİNİN YABANCI ÜLKEYE İHRAÇ EDİLMESİ TESADÜF DEĞİL”
Soufli ipekleri hakkında konuşan Edirne Yunanistan Konsolosu Aristidis Radiopoulo, “Bugünkü etkinlik için çok mutluyum. Çünkü, Soufli ipeklerine uzun yıllara dayanan büyük bir ilgim var. Edirne'de Konsolosluk görevini üstlenene kadar bu şehri ziyaret etmemiş olmama rağmen, ipek ürünleri, başkalarına ya da kendime bir hediye vermek istediğimde her zaman tercih listemin en üst sıralarında yer almıştır. Nedeni basit; güzellikleri aynı anda hem ruha hem de bedene dokunuyor. Yazın serinleten, kışın ise ısıtan o havadar okşayış, gerçekten eşsiz bir his. Ancak Soufli'de ipek giysilerin yanı sıra nevresimler, yastık kılıfları, dekoratif nakışlar ve daha pek çok lüks el yapımı sanat eseri üretilmektedir. Bu ürünler, 150 yılı aşkın birikime dayanan özen ve bilgi ile Üretilmekte. Büyük uluslararası, moda evlerinin Soufli'nin eşsiz kalitedeki ipeklerinin yaratıcılarını araması ve onlarla iş birliği yapması tesadüf değildir. Ayrıca Soufli ipeklerinin birçok yabancı ülkeye ihraç edilmesi de tesadüf değildir” şeklinde konuştu.
“BUGÜNKÜ ETKİNLİK ORTAK İŞ BİRLİĞİMİZİN BAŞLAMASINA VESİLE OLSUN”
Yerel miras ve ürünlerinin tanıtılmasını desteklediklerini belirten Soufli Belediye Başkan Yardımcısı Mpaltzis Georgios, “Yerel mirası ve ürünleri tanıtmak, iki ülke arasındaki ticari ve kültürel bağını güçlendirmek adına her türlü faaliyeti destekliyoruz. Birbirimizin yanı başında yaşıyoruz. Bölge, her türlü kalkınma çabasını destekleyebilecek avantajları bir araya getiren iki halkın mükemmel insanları tarafından yaşanmaktadır. Bugünkü etkinlik ortak iş birliğimizin başlamasına bir vesile olsun” ifadelerine yer verdi.
“SERGİ, İKİ ÜLKE İŞ ADAMLARININ BİRBİRLERİNİ TANIMALARI İÇİN FIRSAT”
Soufli Bölge Birliği Meslek, Sanatkâr ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Tsamitas Theodoris, “Edirne Ticaret ve Sanayi Odasıyla iş birliğinde ve buradaki konsolosumuz sayın Aris Radiopoulos’un tam desteği ile düzenlenen sergi iki ülke iş adamlarının birbirlerini tanımaları, yakınlaşmaları ve ticari bağ kurmaları için önemli bir fırsattır” sözlerine yer verdi.
Program Trakya Yaratıcılık Fotoğrafçılık Merkezi’nin (Dedeağaç, Yunanistan) İpek İmgeleri başlıklı fotoğraf sergisinin gezilmesiyle sona erdi.
MERT ERİŞKİN
Kaynak: MERT ERİŞKİN