Edirne’de uzun süredir faytonculuk yapan Gürkan Kanlıdere, Edirne’ye yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin yüksek olduğunu belirtti. Özellikle Yunan ve Bulgar turistlerin Edirne’yi en çok tercih ettiğini ifade eden Kanlıdere “Yerli ve yabancı turistler özellikle Bulgar ve Yunan turistler çok geliyor. Biliyorsunuz Avrupa’ya yakın olduğumuz için günü birlik ziyaretler çok oluyor. Allah razı olsun bir parça ekmek kazanıyoruz” dedi.
UNUTULMAYA YÜZ TUTTU
Faytonculuk mesleğinin sadece Edirne’de yapıldığını söyleyen Kanlıdere şöyle konuştu: “Tabi şimdi bu meslek unutulmaya yüz tutmuş. Şu anda sadece Edirne’de yapılmaya devam ediyor. Bizim ilkbahar üstü işlerimiz güzel olur. Geçtiğimiz haftalarda Hıdırellez şenlikleri vardı, çok yoğun ve güzel geçti. Şu anda Hıdırellez şenliklerinden sonra bir boşluk oldu. Tabi seçimin de buna etkisi var. İnşallah bundan sonra okulların kapanmasıyla beraber yabancıların Avrupa’dan gelmesiyle birlikte işlerimiz biraz daha yoluna girecek.”
“BİZ GÖNÜLLÜ ELÇİLERİZ”
Osmanlı döneminde faytonculuk mesleğinin meşhur olduğunu belirten Kanlıdere “Edirne Osmanlı’ya 100 yıl kadar başkentlik yapmış. Osmanlı döneminde biliyorsunuz bu faytonlar çok meşhurdu. Şimdi biz bu işi seviyoruz, atlarla haşır neşiriz. Kendimizden fazla onlarla ilgileniyoruz. Ata eziyet edilmesine bizler de karşıyız, onlara eziyet olmaz. Çünkü onların sırtından, tırnağından ekmek kazanıyoruz. Edirne’de 17-18 tane fayton var bu faytonlar ile turistlik amaçlı Edirne Belediyesi üzerinden tarihi yerleri dolaştırıyoruz. Tunca Nehri, Meriç Nehri, Yahudi Sinagogu, Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin olduğu festival alanı. Biz esasında gönüllü elçileriz, hem Edirne’nin turizmine katkı sağlıyoruz hem de kendimiz için birşeyler yapıyoruz. Bu işi yapmayı seviyoruz. Babadan, atadan kalma faytonculuk mesleği bizim sevdiğimiz bir iş. Yani kimisi kuşları sever, kimisi köpekleri sever, herkesin bir hobisi vardır. Biz de bu işi seviyoruz, atlarla haşır neşiriz. Evlatlarımızdan önce onlara bakıyoruz” ifadelerine yer verdi.
MERT ERİŞKİN