Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gün: “Dünyada Antibiyotik Kullanma Lideriyiz”

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ülkü Gün, akıllı ilaç kullanımında bilinmeyenleri anlattı. Türkiye’de antibiyotik kullanımına değinen Gün, “Dünyada antibiyotik kullanma lideriyiz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2024 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2024 11:15
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Gün: “Dünyada Antibiyotik Kullanma Lideriyiz”

Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Genç Yeşilay Topluluğu koordinesinde TÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ülkü Gün tarafından doğru ilaç kullanımı hakkında konferans düzenlendi. Düzenlenen programa TÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Öztürk ve öğrenciler katıldı.

“ÇOK FAZLA ANTİBİYOTİK KULLANIYORUZ”

Akıllı ilaç kullanımında Türkiye’nin durumu hakkında bilgi veren Gün, “Antibiyotik kullanımı ile ilgili birçok kamu spotu görmüşsünüzdür diye düşünüyorum. Çünkü dünyada ne yazık ki dereceye girdiğimiz bir konu bu. Dünyada antibiyotik kullanma lideriyiz ne yazık ki. Bu istediğimiz bir şey değil ama çok fazla antibiyotik kullanıyoruz. Hatta Sağlık Bakanlığı bu konuda özellikle akılcı ilaç kullanımı şubesi var Sağlık Bakanlığı'nın da. Bu konuda çok fazla çalışma yaptı” dedi.

“ANTİBİYOTİKLER SADECE BAKTERİLERDE İŞE YARIYOR”

Antibiyotikler hakkında bilgi veren Gün, “Hastalığa neden olabilen ve gözle görülmesi mümkün olmayan canlı diyebiliriz mikroba. Ama mikrobun içinde tabii ki virüs de var, mantar da vardır. Bakteri de var. Ama antibiyotikler sadece bakterilerde işe yarıyor. Yani o zaman bizim virüs ve mantar için antibiyotik kullanmamız tamamen gereksiz. Akılcı olmayan antibiyotik kullanıma giriyor. Antibiyotikte dedik ki bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde onların üremesini durduran ya da tamamen ortadan kaldıran ilaçlar. Yani antibiyotikle biz tamamen şifayı da sağlayabiliriz. Hastalığın ilerlemesini de durdurabiliriz. Hastalığın şiddetini azaltabiliriz. Hastalığın süresini kısaltabiliriz. Ama bir şekilde eğer sebep bakteriyse o zaman antibiyotik işe yarayacak yani antibiyotik kullanalım. Ama antibiyotiği virüs için kullanmayalım yani. Çünkü çok fazla viral solunum yolu hastalığı yaşanıyor günümüzde. Daha öncesinde de aslında birçok viral solunum yolu hastalığı vardı. Bunlar da gereksiz antibiyotik kullanmanın hiçbir faydası olmadığını bilelim. Yani mantarı, virüsle antibiyotik hiçbir işe yaramaz. Sadece bakterileri işe yarar” ifadelerine yer verdi.

“HER HASTALIĞA ÖZGÜ BAŞKA BİR ANTİBİYOTİK OLDUĞU UNUTULMAMALI”

Antibiyotik direnci hakkında açıklamalarda bulunan Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ülkü Gün, “Bazen şunu fark ediyorum; mesela bir hastalıkla ilgili bir antibiyotik başlanmış. Kalan dozlar evde saklanıyor. Yine bir durum olursa bir ben o antibiyotikleri kullanırım diye. Halbuki her hastalığa özgü başka bir antibiyotik olabileceği unutulmaması lazım. Bizim kendi kendimize antibiyotiğe başlamamız o hastalığa uygun bir antibiyotik değilse zaten bir işe yaramayacak, o yüzden. Hani direnç açısından bu da çok önemli. Antibiyotiği düzgün kullanmamak başkalarının kul hakkında girmek bile diyebiliriz. Neden? Çünkü sadece bize zararı yok antibiyotiği düzgün kullanmamanın. Bu şekilde biz o mikroorganizmayı tam antibiyotikle öldürecekken antibiyotiği düzgün kullanmadığımız için hem o antibiyotiği tanımasını, güçlenmesini, direnç kazanmasını sonra da ölmeden hayatta kalmasını sağlıyoruz. Şimdi bize bir kere zararı var. Değil mi? Çünkü artık o dirençli bir mikro organizma oldu. O bir daha hastalık oluşturacak. İlacı zamanında kullanmadığımız için bir kez daha enfeksiyon oluşturduğunda artık aynı antibiyotikle tedavi edemeyeceğiz. Çünkü direnç kazandı. Peki başkasına nasıl zararı var? Aynı dirençli mikroorganizmayı ben yanımdakilere bulaştırırsam, etrafımdakilere çünkü bulaştırmak da çok kolay biliyorsunuz. Bir hapşırdığımızda hemen bulaştırabiliyoruz. Birçok yolla bulaşabiliyor. Artık o dirençli mikroorganizmayı bulaştırmış oluyoruz. Topluma tamamen o dirençli mikroorganizmayı yaymış oluyoruz. Halbuki düşündüğümüzde ben ilacımı düzgün kullanmadım. Ne yapalım? Akılsız başın cezasını ayaklar çeker. Bir daha doktora gideceğim. Bir daha ilaç alacağım. Bir daha ilaç kullanacağım diyebiliriz. Ama sadece bizi etkilemiyor. Yani bu gerçekten çok önemli. O yüzden hepimizin aklında kalmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

MERT ERİKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.