Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Her Yönüyle Edirne Tarhanası” Paneli Yapıldı

Girişimci kadınlarımızın ürettikleri tarhanaların ilham kaynağı olduğu “Her yönüyle E-dirne Tarhanası” paneli 26 Şubat 2020 Perşembe günü düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2020 08:56
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2020 08:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
“Her Yönüyle Edirne Tarhanası” Paneli Yapıldı

Nilay YILMAZ

    Havsa Kadın Girişimcileri Üretim ve işletme Kooperatifi kadınlarımızın ürettikleri tarhanaların ilham kaynağı olduğu ve Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'nın düzenlediği “Her yönüyle Edirne Tarhanası” paneli geçtiğimiz günlerde Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde yapıldı.
    'Her yönüyle Edirne tarhanası' adıyla düzenlenen panele ilçemiz Kaymakamı Nes-lihan Kısa, ilçemiz  Belediye Başkanı Aydın Balkan, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Öğretim Görevlisi Burak işçimen, akademisyenler, öğrenciler ve misafirler katıldı.
    Düzenlenen panelde bir konuşma yapan Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, “Tarhana çorbası Orta Asya, Anadolu, Balkanlar gibi geniş bir coğrafyada çeşitli yapım çeşitleri görülen çorba çeşididir. Köken olarak Türklerin Orta Asya kolu düşünülmektedir. Bu meşhur çorbanın adının kökeni olarak, Farsça; terhane şekli gösterilir. Kelimenin bu şekilde gelip sonradan Türkçeleştiği düşünülür. Ülkemizde yaklaşık 50 çeşit tarhana olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları Ege, Trakya, Geriz, Sivas, Maraş, Beyşehir, Kastamonu, Göce, Göçmen gibi bu çeşitlilikte tarhanayı bize sunuyorlar. Bu çeşitlilik yöresel olarak kullanılan ham maddedeki değişiklikler ve sunum şeklinden kaynaklanmaktadır. Araştırmacılar tarhananın özelikle bebekler, okul çağındaki çocuklar için protein gereksiniminde olan risk altındaki kişiler için yararlı bir gıda olduğunu söylemektedirler. Ayrıca fermente bir gıda olduğundan yoğurt içerisinde bulunan laktozun da laktik asite dönüşmesi ve süte göre çok daha düşük düzeyde laktoz içermesi nedeniyle laktoz intoleransı hastaları tarafından da kullanılabilmektedir. Grip olduğumuz zaman da toplumumuzda şifa niyetine kullanılıyor.” dedi.
    Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Öğretim Görevlisi Burak işçimen yaptığı konuşmasında; “Birimlerin bir arada çalışarak bu ürünlerin daha bilinir olması daha ortaya çıkarıcı olmasını, sağlamak. Bizim birçok top-luluğumuz var. Bu topluluk da kimya, aşçılık, fotoğrafçılık gibi birçok alanda eğitim gören topluluklarız bir aradalar. Aşçılarımız tarhanayı nasıl daha fonksiyonel hala getirebiliriz? tarhanadan sufle yapabilir miyiz? bunlara ça-lıştılar. Beslenmeciler tarhananın beslenme açısından olumlu yönlerini araştırdılar, testlerini yaptılar, buraya geldiler. Fotoğrafçılarda Edirne'nin dört bir yanına dağıldılar. Tarhana konseptli fotoğraflar çektiler” dedi.
    Panele  yaptıkları güzel çalışmalarla hem ilham olan hem de destek veren Havsa Kadın Girişimcileri Üretim ve işletme Kooperatifi üyesi ev hanımlarının yaptığı tarhana çorbası, panele katılanlara ikram edildi. Panel etkinliği kapsamında üniversite öğrencilerinin hazırladığı, "tarhana çorbası fotoğraf sergisi" büyük ilgi gördü.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.