Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hububat Ekim Alanlarında incelemelerde Bulunuldu

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Havsa Ziraat Odası Teknik ekipleri geçtiğimiz günlerde ilçemizde kışlık hububat ekimi yapılan alanlarda incelemelerde bulundular.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2021 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2021 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Hububat Ekim Alanlarında incelemelerde Bulunuldu

Nilay YILMAZ

    Konu ile ilgili olarak Havsa ilçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Kartal gazetemize yazılı açıklamada bulundu.
    Kartal yaptığı açıklamasında; “26 Şubat 2021 tarihinde ilçemiz kışlık hububat ekilişi yapılan alanlarda Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Havsa Ziraat Odası Teknik ekipleri incelemeler yapmıştır. incelemeler sonucunda: ilimizde 2020-2021 yılı Ekim ayından Şubat ayı ortası itibarı ile toplam yağış miktarı yeterli olmakla birlikte sıcaklık değerlerinde önceki yıllara göre bütün aylarda (Kasım, Aralık, Ocak) mevsim normalleri üzerinde kaydedilmiştir. Çimlenme ve bitki gelişimi yağışa paralel olarak yüksek sıcaklığın da etkisi ile Aralık ve Ocak ayları boyunca devam etmiştir. Bu yüksek sıcaklık değerleri özellikle vernalizsyon ihtiyacı düşük olan yazlık ve alternatif tabiatlı çeşitlerin Ocak ayı içerisinde sapa kalkma dönemine girmesine neden olmuştur.
    Ani sıcaklık değişmeleri ve kar örtüsüz düşük sıcaklıkların uzun süreli olması yazlık çeşitler ile vernalizasyon gereksinimi az olan alternatif çeşitlerde farklı oranlarda zarara neden olmaktadır. Bu gibi çeşitler Trakya Bölgesi için kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Bölgede bazı yıllar yağış ve sıcaklık değerleri uygun geçse de yıldan yıla farklılıkların meydana gelebileceği unutulmamalıdır. Özellikle ani sıcaklık düşüşleri ve sıcaklık dalgalanmaları bazı hassas çeşitlerde önemli oranda zarara neden olmakta önemli verim kayıpları meydana gelmektedir. 
    Üretimde Soğuk Zararını Azaltmak ve Stabil Verim Elde Edebilmek için 
    Üretimde riski azaltmak için farklı karakterlere sahip 2 veya 3 çeşit tercih edilmelidir. 
    Trakya Bölgesi için tescil edilen kışlık çeşitler ile soğuğa dayanıklı alternatif çeşitlerin üretimde yer almalıdır.
    Bahar dönemi ilk gübre uygulamasının çok erken yapılmamalıdır. Ocak ayı içerisinde veya Şubat ayı başlarında gübre uygulaması bitki gelişimini hızlandırarak soğuğa hassasiyeti artırmaktadır.” dedi. 

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.