Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İklim değişikliği insan hayatına risk oluşturmaktadır”

Her yönüyle Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu Sempozyumunda konuşan Prof. Dr. Utku Güner, iklim değişiminin Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu ilçelerine olası etkisi ile ilgili “İklim değişikliği nedeniyle bölgede aşırı hava olaylarının sıklığı ve şiddeti artmıştır. Bu da insan hayatlarına, altyapılarına ve ekosisteme risk oluşturmaktadır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2024 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2024 12:54
Kaynak: HİLAL PEKER
“İklim değişikliği insan hayatına risk oluşturmaktadır”

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde başlayan “Her yönüyle Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu” Sempozyumu devam ediyor. Sempozyum kapsamında Prof. Dr. Utku Güner, iklim değişikliğinin Trakya üzerinde olası etkileri hakkında konuştu.

İklim değişikliği ve ortaya çıkışı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Güner, iklim değişikliğinin temel sebepleri olarak enerji kullanımı, sanayi, ormansızlaşma ve tarımsal faaliyetler olduğunu belirtti. Trakya’da iklim değişikliğinin su kaynaklarına ciddi zararlar verdiğini ve ilerleyen dönemde su kıtlığı sorununun gün yüzüne çıkacağını ifade etti.

“EKOSİSTEMLERİN İŞLEVSELLİĞİNİ ETKİLEMEKTEDİR”

Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu ilçelerinde iklim değişikliğinin sonuçları hakkında konuşan Güner; “Son yıllarda Trakya Bölgesi’ndeki sıcaklıklarda sürekli bir artış olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu durum hava kalıplarında değişikliklere ve sıcak dalgalarının artan sıklığına neden olmuştur. Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu ilçelerinde gelecekte ortalama sıcaklığın artışı beklenmektedir. Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu ilçelerinde yağış desenlerinde değişiklikler olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Bazı bölgelerde yağış şiddetinde artış yaşanırken, diğer bölgelerde kuraklık dönemleri yaşanması tarım ve su kaynaklarını etkilemektedir. İklim değişikliği, Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu ilçelerinde ekosistemleri etkileyerek, biyoçeşitliliği, türlerin göç desenlerini ve ormanlar, sulak alanlar ve nehirler gibi ekosistemlerin işlevselliğini etkilemektedir. Yine başka bir örnek olarak iklim değişikliği nedeniyle bölgede aşırı hava olaylarının, fırtınaların, sellerin ve yangınların sıklığı ve şiddeti artmıştır. Bu da insan hayatlarına, altyapılarına ve ekosisteme risk oluşturmaktadır” dedi.

HİLAL PEKER

Kaynak: HİLAL PEKER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.