Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstanbul’un Fethi “diorama” ile canlandı

Trakya Üniversitesi Mimari Dekoratif Sanatlar Programı öğrencisi olan 55 yaşındaki Hüseyin Ülker, Ulusal Edirne Sempozyumu kapsamında açılan Edirne Sergisi’ne 1453 İstanbul’un fethi adlı diorama eseriyle katıldı. İstanbul’un fethini sahneleyen eser yoğun ilgi gördü.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 14:53
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
İstanbul’un Fethi “diorama” ile canlandı

Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu (MYO), Edirne Teknik Bilimler MYO, Sosyal Bilimler MYO ve Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar MYO tarafından bu yıl ilki düzenlenen Ulusal Edirne Sempozyumu’nda Edirne Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı serginin açılışı, Balkan Kongre Merkezi fuaye salonunda yapıldı. Rektör Tabakoğlu ve katılımcıların kestiği kurdele ile açılan sergide, Hüseyin Ülker’in (55) 1453 İstanbul’un fethi adlı 3 boyutlu eseri ilgi çekti. Trakya Üniversitesi Mimari Dekoratif Sanatlar Programı öğrencisi olan 55 yaşındaki Ülker, ‘Diorama’ adı verilen 3 boyutlu sanat eserini Rektör Tabakoğlu ve katılımcılara tanıttı. Ülker, Fatih Sultan Mehmet’ten şahi toplarına kadar birçok detayı bulunan eseri ile ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı.

“TÜRK TARİHİNE VURGU YAPMAYA ÇALIŞTIM”

11 yaşından beri ‘Diorama’ sanatıyla ilgilendiğini belirten Ülker; “Yaptığımız sanata diorama diyorlar. Yaşanmış, yaşanan ve yaşatılmak istenilen 3 boyutlu sahnelendirmeye diorama deniliyor. Özellikle vurguyu Türk tarihine yapmaya çalıştım. 1453 İstanbul’un fethini 9 ay gibi bir sürede yaptım. Burada tüm teknik detayları, taarruz şeklini, kurt kapanı olayına, şahi toplarını, ön planda Fatih Sultan Mehmet'i ve bütün teknik mevzuatları tek tek vurgulayarak yaptım” ifadelerini kullandı.

“3 BÜYÜK HAYALİM DAHA VAR”

Ülker, eserini yapmaya başlamadan önce akademik araştırmalar gerçekleştirdiğini söylerken; “Bunun önce 3-4 senelik bir ön hazırlığı oldu. Bundan sonra işte kısmet olursa Kut’ül Amare Zaferi, Osmanlı-Rus harbi ve Büyük Taarruz var. 3 büyük hayalim kaldı. Onları da yaptıktan sonra önümüze bakacağız” dedi.

“UMARIM ÜNİVERSİTELERİMİZ BU KONUYA EĞİLİRLER”

Türkiye’de ‘Diorama’ sanatının yavaş yavaş ilerlediğini söyleyen Ülker; “Ben de elimden geldiğince Edirne'de bu konuda bir çalışma bulunuyorum. Ama Avrupa bizden çok ileride. Umarım başta üniversitelerimiz bu konuya eğilirler. Çünkü bu ülkede yapılacak çok büyük işlerimiz var. Tarihimizi özellikle anlatalım. Çünkü yaptığımız kompozisyonlar bir kitap kadar değerli. Sıradan bir şey yapmıyoruz. Teknik detaylara, her şeye vurgu yapıyoruz” sözlerine yer verdi.

“DİORAMAYI SEVDİRMEYE ÇALIŞIYORUM”

Sergiye öğrenci olarak katıldığını belirten Ülker; “Trakya Üniversitesi’nde Mimari Dekoratif Sanatlar okuyorum. Arkadaşlara da dioramayı sevdirmeye çalışıyorum. İnşallah gençler bunu devam ettirirler. Bütün bilgi birikimimi gençlerle paylaşıyorum. Ülkede güzel şeyler yapılsın. Özellikle tarihimize sahip çıkma açısından 3 boyutlu sahnelendirme çok önemlidir. Biz Avrupa'yı yakalamak değil, Avrupa'yı geçelim istiyorum. Çünkü bizim tarihimiz Avrupa tarihinden çok daha büyük” diye konuştu.

SERGİDE ÇOK SAYIDA ESER YER ALDI

Sergide ayrıca Altay Bayatlı, Aybike Kınalı, Aycan Özenç, Berrin Bayraktaroğlu, Ceren Baykan, Duygu Erkan, Fatma Dağlı, H. Candan Önay, Nergis Çanak, Onur Altuntaş, Ş. Gürkan Uzunköprü, Şükrü Taşdemir, Ü. Derya Sert Birinci, Ayşegül Usta, Aslı Berra Unat, Buse Yardım, Dilan Erol, Duru Varlık, Elif Esen, Erkan Korucu, Feyza Nur Kaytancı, Firdevs Keskin, Gamze Türkoğlu, Gülden Taş, Füsun Yılmaz, Hilal Öz, Işıl Kıpçak, İrem Bersu Özdemir, Kübra Özbey, Merve Dilek, Mihrap Kemaloğlu, Öykü Gülken, Özgür Altunan, Sevil Demirkır Şapçı, Seyyare Zerrin Tarı, Sudem Semra Bayburt ve Talha Bilal Arda’nın da eserleri yer aldı.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.