Nilay YILMAZ
Yetkililer tarafından konu ile ilgili gazetemize yapılan açıklamada, “Kış Şartlarında Araç Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar; Ülkemizin kış mevsimine girmesi ile birlikte oluşacak yağmur, tipi, kar yağışı, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşulları sonucunda sürücülerin görüş mesafeleri azalmakta, araçların fren mesafeleri artmaktadır.
Bu durum trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyerek, trafik kazalarında önemli oranda artışlar meydana getirmektedir. Ağırlaşan yol şartlarında karayolu taşımacılığında meydana gelmesi muhtemel trafik kazalarının önüne geçebilmek, ölüm ve yaralanmaları en az seviyeye indirebilmek amacıyla vatandaşlarımızın kış şartlarında araç kullanırken aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir.
Bu kapsamda sürücüler;
1. Kış aylarında araç kullanırken en önemli kural düşük hızlarda seyretmektir. Hava şartları çok sertleşmiş ise trafiğe çıkmamak, çıkılması gerekiyorsa da toplu taşıma araçlarını kullanmak en doğrusu olacaktır.
2. Kış şartlarında araçta dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, zeminle teması sağlayan lastiklerdir. Kışın lastiklerin diş derinliğinin 3 milimetrenin, bazı araçlar için 4 milimetrenin altında olmaması gerekmektedir. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka kış lastiği kullanılmalıdır. Ayrıca yasal olarak Kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve ticari otomobillerin 1 Aralık- 1 Nisan tarihleri arasında Kış lastiği takmak zorunlulukları bulunmaktadır.
3. Bir kazadan kaçınmanın en iyi yolu önceden tahmin etmektir. Bu nedenle önünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafesini normalin iki katına çıkarın, özellikle yağışlı havalarda fren mesafesi uzayacağından araçla takip mesafesinin, normalde daha fazla olması gerekmektedir.
4. Karlı havalarda araçların kullanım esnasında gaz pedalına aniden basmaktan ya da bırakmaktan sert direksiyon hareketlerinden kaçınılmalı, fren pedalına yumuşakça basılmalı, çekiş tekerlerinin patinaja düşmesi ya da direksiyonun aniden hafiflemesi zeminin kaygan olduğunun göstergesidir. Ayrıca önünüzde giden aracın yoldan çıkma eğilimi göstermesi ya da lastiklerinin parıldaması da kaygan zemine işarettir.
5. Bir yokuşu tırmanırken motor devrini fazla yükseltmeden vites büyütmek ve yumuşak hızlanma patinajın önüne geçer. Buzlu ya da karla kaplı bir yokuş inerken mümkün olduğunca motorun frenleme gücünden faydalanılmalı, belirli aralıklarla fren pedalına hafifçe basılmalıdır.
6. Köprü, viyadük ve rüzgârlı bölgelerde buzlanma riski olduğundan hızı azaltıp, ani direksiyon hareketlerinden kaçınılmalıdır. Yüksek hızlarda yağmur sularıyla kaplı yüzeylere girildiğinde ayağımızı hafifçe gazdan çekerek ve debriyaja basarak geçmek savrulma riskini azaltacaktır.
7. Far ve stop lambaları da kışın özel ilgi ister. Kar ve buzlanma nedeniyle aydınlatma sisteminin etkisi düşebilir. Bu nedenle her sabah otomobile binmeden önce bir kar ve buz kazıyıcısıyla bu temizliğin yapılması güvenliğiniz açısından önemli bir detaydır.
8. Kış şartlarında görüşü olumsuz etkileyen faktörlere karşı cam silecek lastiklerinin yeni olması ve antifriz özellikli cam suyunun kullanılması önem taşımaktadır.
9. Cam silecekleri arasına karton koymak, soğuk gecelerde sileceklerin donup cama yapışmasını önlemek için en pratik yöntemdir.
10. Kış aylarında karlı ve buzlu havalarda seyir halindeyken mutlaka araç lastiklerine patinaj zinciri takılmalıdır. Sağlam bir çekme halatı, takoz, yedek ampuller, eldiven ve sizi sıcak tutacak yedek giysiler acil durumlardan kurtulmanızı kolaylaştıracaktır ve tüm araçlarda bulundurulmalıdır.
Meydana gelen trafik kazalarında en önemli faktörün insan faktörü olduğu, bu kazaların ülke ekonomisine ve vatandaşlarımıza verdiği zararın büyüklüğü göz önüne alındığında yukarıda belirtilen kurallara uyulması durumunda kazaların önemli bir ölçüde azalacağı değerlendirilmektedir.
Havsa ilçe Jandarma Komutanlığınca tüm sürücülere, yolculara ve yayalara kazasız günler dileriz.” denildi.