Edirne’de Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda, bugün kadın girişimcilere özel eğitim etkinliği gerçekleştirildi. Shopsa Akademi, adı altında düzenlenen etkinliğe, Shopsa.com.tr kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan da katıldı. Açılış konuşması yapan Çetindoğan, Kovid-19 pandemisi döneminde yaşanan internet satışında ki artışın ardından böyle bir uygulamaya ihtiyaç olduğunu tespit ederek, kadınlarla birlikte siteyi kurmaya karar verdiklerini söyledi.
e-ticaret sitesinin yanına bir eğitim seferberliği başlatma ihtiyacı hissettiklerini belirten Çetindoğan, “E-ticaret yeni bir sistem. Ürünlerin yerleştirilmesi, bilgilerinin paylaşımı, kişisel gelişim ile birlikte bu eğitimleri sizlerle paylaşacağız. Kuruluşumuzun hemen ardında, böyle bir projeye ihtiyaç olduğunu hissettiğimizden, eğitimlerimizi başlatmış olduk” ifadelerinde bulundu.
Shopsa ile birlikte sadece internet ortamında kalmayarak fiziki olarak satış sistemine de geçtiklerine dikkat çeken Çetindoğan, “Kadının güçlenmesi ve ekonomik özgürlüğüne ulaşması çok önemli. Bir şey üretebilmek ve bu emeğin karşılığını alabilmek çok önemli. Bu projeyi başlatırken, kadın olması çok önemli dedik. Küçük büyük demeden, her kadının Shopsa’ya katılmasını istedik. Sonrasında sadece internette kalmayalım, toptan satışlar üzerine de yoğunlaşalım. Gıda da çok yol aldık. Birçok zincir markete girdik. Benzin istasyonlarında satışlara başladık. Ulaşabildiğimiz her noktaya ulaşmaya çalışıyoruz. Yani online, offline her yerde olmaya çalışıyoruz. Oteller ile havlu, çarşaf alımları konusunda kadınlara destek olmaları konusunda telkin ediyoruz. Satış ve pazarlama noktasında kadınlarımıza destek olmak için çalışıyoruz. Fenomenler ile ortak çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Programın açılışında konuşma gerçekleştiren Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirneli kadınların ürettiği ürünlerin Edirne Yöresel adı altında Türkiye’nin birçok yerine ulaştığını belirtti. Edirne Yöresel ’in bu başarısının Türkiye’de ki birçok şehrin dikkatini çektiğini belirten Sezer, “Bugün Türkiye’nin birçok yerinden, beni valiler arıyorlar. Belediye başkanları arıyorlar. Orada nasıl bir sistem kuruldu diye soruyorlar. Burada kadınlarımızın emeği ve azimle işlerine sarılmalarından kaynaklanıyor” dedi.
Edirne’nin birçok konuda olduğu gibi markalaşma konusunda da zincirlerini kırması gerektiğini söyleyen Sezer, “Edirne’de marka olmuş ürünümüz neredeyse yok. Biz pirincin yüzde 50’sini üretiyoruz. Ancak raflarda İpsala Pirinci diye bir şey görmüyoruz. Ama yeni bir başarı hikayesini buradaki kadınlarımız yazıyorlar. Kooperatiflerimiz yazıyorlar. Edirne Yöresel adı altında ürettikleri ürünler Türkiye’nin her yerinde. Artık Edirne’nin kendi markaları var. Bunları Edirne Yöresel adı altında birleştirdik ama peyniri, pirinci, fıstığı ile bütün Türkiye’ye yaymak muhteşem bir şey olarak düşünüyorum. Bizim bu projeye başlamamızdan 8 ay gibi bir süre geçti. Aylık, bir buçuk milyona yakın gelir elde etmeye başladı. Hedefimizin biraz gerisindeyiz ancak ilerleyen süreçte kat kat karşılayacağız. Bizim zincirlerimizi kırmamız gerekiyor. Bu muhteşem coğrafyanın, muhteşem ürünlerini her yerde görmemiz lazım” şeklinde konuştu.
MEHMET EFECAN HIDIROĞLU
Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU