Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç bölgede yaşanan kuraklıktan etkilenen ayçiçeği, ekim alanlarında azalma, yağ fiyatları ve çiftçinin destek beklentisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Trakya Birlik’teki makamında basın mensupları ile bir araya gelen Kırbiç, kuraklığın Edirne ve çevresindeki üretime etkilerini değerlendirirken; çiftçilerin de destek beklentilerine dikkat çekti.
Kırbiç, Türkiye’de yaşanan kuraklığa dikkat çekerek; “Uzmanlar dile getirdi; 100 yılın en sıcak günlerini yaşadık. Ayçiçeği yazlık bir bitki olduğu için sıcaklardan çok etkilendi. Bu nedenle verimde kayıp yaşanacaktır. Edirne bölgemiz erken ekim yaptığı için belki çok etkilenmeyecek ama Trakya'nın diğer bölgelerinde, örneğin Tekirdağ'da ve bazı ilçelerinde çok ciddi verim kayıpları oluşacak gibi görünüyor. İnşallah bu durum, düşündüğümüz gibi çok fazla olmaz. Ancak bir düşüş yaşanacağı kesin gözükmektedir” ifadelerini kullandı.
“DESTEKLEME OLMAZSA EKİM ALANLARI DARALABİLİR”
Trakya Birlik’in amacının ülkedeki üretimi arttırmak olduğunu söyleyen Kırbiç; “Eğer bu yıl da memnun edecek bir fiyat ve destekleme oluşmazsa çiftçilerimiz, ekim alanlarını biraz daha daraltabilir ve ülke üretiminde gelecek yıllarda daha da düşüşler yaşanabilir. Geçtiğimiz yıl tarım teşkilatları vasıtasıyla, teşviklerle üretime yönlendirildi. Bu güzel bir durumdu. Ancak çiftçi bu işi hobi için değil, para kazanmak için yapmakta. Çiftçi hangi üründen para kazanırsa oraya yönelmekte. Bizim çok fazla alternatifimiz yok. Çeltik alanlarında çeltik, diğer alanlarda buğday ve ayçiçeği ekimi yapılmakta. Trakya'da böyle bir sıkıntı olabilir. Eskiden olduğu gibi 2 yıl buğday ekimi, 1 yıl ayçiçeğine dönüş olabilir” dedi.
“YAĞ FİYATLARI ÖNCEKİ YILLARIN ALTINDA”
Kırbiç, piyasada satılan yağların fiyatlarının 1-2 yıl öncesindeki fiyatların altında kaldığını belirterek; “Şu anda yağ fiyatları önceki yılların daha altında seyretmekte. Ancak bunun bizi üzen tarafı var; her nedense yağ fiyatları her zaman çok haber olmakta. Bizim penceremizden baktığınızda bu büyütülecek bir olay değil. 1 kişinin yıllık yağ tüketimi 12 litredir. Bunu da aylığa vurduğumuzda, bir kişinin 1 aylık tüketimi 1 litre yağdır. Bunu da günlüğe vurduğumuzda günlük 1 TL bile yağ gideri masrafı yok. Bunun yanında ülkemizde fiyatı düşen tek gıda ayçiçek yağıdır. Perakende satışlarda ülke genelinde 5 litrelik yağ fiyatları baz alındığında düşüş yaşanıyor. Şu anda perakende durumuna baktığımızda, ülkemizdeki piyasalarda genelde 5’lik yağ konuşulur. Bu da geçtiğimiz günlerde 130 TL'ye kadar düşmüştü. Şu anda da 140-160 lira bandında satılmaktadır. 1,5-2 yıl önce 180, 200 liraydı. Marketlerde fiyat düştü. Tabii ki bunun yanında sadece ham maddeyi görmemek gerekir. Her üretim aşamasında gerçekten değerli bir ürün. Ayçiçek yağı milletimizin damak tadına uygun bir yağdır” sözlerine yer verdi.
“GİRDİLERDE BÜYÜK BİR ARTIŞ VAR”
Çiftçilerin teşvik edilerek üretimin arttırılabileceğini söyleyen Kırbiç, "Destekleme miktarları çiftçimizin memnuniyeti açısından gerçekten önemli. Çünkü buğdaydaki 1000 TL’lik prim, geçtiğimiz yıl sadece TMO'ya teslim edenlere vardı. Bu yıl tüm üreten kişilere bu destekleme verildi. Ayçiçeğinde zaten tüm üreticilere vardı ama biz bunun arttırılmasını istiyoruz. Çünkü son günlere baktığınızda girdilerde gerçekten büyük bir artış var. Kuraklık neticesinde de üreticimizin kazancında bir düşüş olacaktır. Dolayısıyla prim anlamında çiftçiyi memnun edecek bir rakam olması lazım. Ülke üretiminin arttırılması için buna ihtiyacımız var. Çiftçilerimiz kazancına bakar, hangi üründe kazancı fazlaysa o ürüne yönelebilir. Bu ürün sapmaları da bazı üründe fazla olup, başka üründe az olduğunda da farklı sıkıntılar doğurabilir” diye konuştu.
MERT ERİŞKİN