Kırklareli’nde bu yıl 8-9-10 Eylül tarihlerinde 15’incisi yapılması planlanan Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri’nin başvurusu kabul edilmedi. Kırklareli Kent Konseyi’nin Kırklareli Belediyesi işbirliğiyle düzenlediği şenliklerin bu yıl planlanan programının, Kırklareli Belediyesi tarafından kabul edilmediği açıklandı.
Kırklareli Kent Konseyi, şenliklerin bu yıl da devam etmesi amacıyla Kırklareli Belediyesi’ne dilekçe ile başvurdu. Başvurunun sonucunda belediyeden gelen cevapta ise pandemi sürecinin ardından 2021 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi gerekçe gösterilerek, şenlik talebinin değerlendirmeye alınmadığı belirtildi.
2021’DEKİ GENELGE DİLEKÇEDE
Kırklareli Belediyesi’nden Kent Konseyi’ne iletilen dilekçede; “İlgili dilekçenize istinaden, Kırklareli Belediyesi ve Kırklareli Kent Konseyi Başkanlığı iş birliğiyle 8/9/10 Eylül 2023 tarihlerinde yapılması planlanan 15. Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri’nin 30.06.2021 tarihli 31527 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin "Tasarruf tedbirleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi "Temsil, Tören, Ağırlama ve Tanıtım Giderleri" ana başlığı altında ele alınan "Uluslararası toplantılar ile milli bayramları hariç açılış, konferans, seminer, yıl dönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek ve benzeri davetler düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek ve diğer adlar altında ödeme yapılmayacaktır. Temsil, tören ve ağırlama ödenekleri, zorunlu haller dışında kullanılmayacaktır." yazısı kapsamında değerlendirmeye alınamayacağı hususunda bilgilerinize rica ederim” ifadelerine yer verildi.
ERTAŞ KARARA TEPKİ GÖSTERDİ
Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Yasemin Ertaş, Kırklareli Belediyesi’nin gerekçesinde 2021 yılındaki Cumhurbaşkanlığı genelgesini belirtmesine tepki gösterdi. Ertaş, şenliklerin, genelgenin yayımlandığı 2021 ve 2022 yıllarında düzenlendiğine dikkat çekerek; iptal kararının siyasi olduğunu söyledi. Ertaş, Türkiye’de 14 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Kırklareli Milletvekili Aday Adayı olmasının ardından Kırklareli Belediyesi’nden son 2 ay boyunca şenlikler için randevu alamadığını açıkladı.
“GEREKÇE DEĞİL KÖTÜ BİR MAZERET”
Kırklareli Belediyesi’nden Kent Konseyi’ne gönderilen dilekçedeki ifadelerin gerekçe olamayacağını söyleyen Ertaş; “Belediyenin bana gönderdiği gerekçe, aslında gerekçe değil. Bu genelge, pandemi sonrasında 2021 yılında alınan bir karardı. Bu karara rağmen biz, 2021 ve 2022’de Kırklareli Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri’ni yaptık. Bu nedenle ben bu karara farklı bir yorum katıyorum. Bu gerekçe, kötü bir mazeret oldu. 2021’deki genelge bugün önümüze getiriliyorsa, bir art niyet vardır. Çünkü zamanında zaten bu genelge vardı” ifadelerini kullandı.
“2021’DE GENELGE KULLANILMADI VE YAPTIK”
Ertaş, genelgenin Kırklareli Belediyesi tarafından 2021 yılında kullanılması gerektiğini söyleyerek; “Genelgeyi 2021’de kullanmaları gerekiyordu. Genelgedeki maksat da, insanların toplu bir şekilde birbirleriyle bulaş olmamalarıydı. Ekonominin verdiği sıkıntılar da vardı ama biz ona rağmen, insanların tekrar dükkânlarını açmasıyla beraber tekrar hareketlenebilmeleri için 2021’de küçük bir etkinlik gibi düzenledik. Her şey de imece usulüyle oldu” dedi.
“SAHNE VE SES DÜZENİ OLMADAN DA YAPARDIK”
2022 yılında düzenlenen şenliğin de maliyetinin az olduğunu belirten Ertaş; “Geçen sene yaptığımız etkinliğin de maliyeti çok büyük değildi. Sadece sanatçı maliyeti vardı. Yereldeki etkinlikler de her zaman devam etti. Sabahattin Ali için de, Âşık Veysel için de, Kepirtepe için de etkinlikler yaptık. Kırklareli Kent Konseyi’nin etkinliklerine ücretsiz çıkan birçok insan var. Onlara sahne ve ses düzeni hazırlamadan da yapardık” sözlerine yer verdi.
“SİYASİ ÇEKİŞMEYE KURBAN GİTTİ”
Ertaş, şenliklerin bu yıl da düzenlenmesi için Kırklareli Valiliği’ni ziyaret ettiğini açıklarken; “Bu konuda Kırklareli Valisi’ni de ziyaret ettim. Sonuçta 14 yıl yapılmış, 15’inci yılda kesintiye uğramasın. Biz sadece bağ bozumu yapmıyoruz. Etkinliklerin içinde tarih, kültür, sanat, tarım, çocuk, çevre duyarlılığı ve atölyeler gibi yüzlerce şey vardı. Bunların hepsi gönüllüydü ve hiçbirine ekstra para vermedik. Geçen yıl Meclis’ten 70 bin TL para çıkardık, sahne ve sanatçının ödemesi oraya aitti. Bu kadar basit bir şeyi az bir bütçe ile yine yapardık ama anladığım kadarıyla biraz siyasi çekişmeye kurban gitti” dedi.
“BELEDİYEDEN 2 AYDIR RANDEVU ALAMIYORDUM”
CHP’den Kırklareli Milletvekili Aday Adayı olmasının ardından son 2 aydır Kırklareli Belediyesi’nden randevu dahi alamadığını söyleyen Ertaş; “Seçimler geçti ama bu şenlikler için son 2 aydır randevu alamıyordum. 4 kez dilekçe yazdık, programı anlatmak istedim. Bütçeye göre programda değişiklikler de yapardık. Kırklareli’nde insanları bir şekilde bu şenliğe katılmaları için ikna edebiliyoruz zaten. Böyle bir bahane yakışmadı” ifadelerine yer verdi.
“VALİLİK’TEN DE SES YOK”
Kırklareli Valiliği’nin de şenlikle ilgili taleplerine geri dönüş yapmadığını açıklayan Ertaş; “Bu sene de neolitikten 19’uncu yüzyıla bağcılık ve tarım ile gastronomi ile ilgili bir çalışmamız vardı. Gelibolu Bağcılık Müzesi’nden destek almıştık. Gençlerin ilgisini çekmek için üzümü asmadan alıp şişede etiket haline getirene kadar süreci anlatacaktık. Bir de engelliler ile ilgili bir çalışmamız vardı. Ama olmadı. Programımız da hazır ama maalesef Valilik’ten de ses yok. Kimse kimsenin sahasına girmek istemiyor” dedi.
“KÖYLERDEN KATILMAK İÇİN TELEFON EDİYORLAR”
Ertaş, şenliklere katılan birçok köyden talep olduğunu belirterek; “Üzüldüğüm konu; biz geçen yıl merkez ilçeye bağlı 40 tane köyü gezdik. O insanlara ulaşmak da, buraya getirmek de zor. Derdimiz o insanlara vizyon verebilmek, katma değeri yüksek ürün haline getirebilmelerini sağlamaktı. Hiç gelmeyeceği düşünülen insanlar bile geçen sene geldiler. Bu sene de ne yapabilirler diye telefon ediyorlar. İnsanların bu kadar zorluk çektiği, hayatın pahalı olduğu anda iptal edildi. Kurabiyeci bile bana yazmış, ‘Bu sene iş yapamadık. Bağ bozumunu bekliyoruz’ diyor. Geçen haftaya kadar çabaladım ama olmadı” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ